Kashanaki H, Pournaghash Tehrani S, Ghorbani N, Bahrami Ehsan H. (2021). Study of the effectiveness of mindful sensorimotor interventions in the treatment of abnormal personality patterns leading to depression and anxiety: a mixed-method study.
Journal of Psychological Science.
20(106), 1699-1716. doi:
10.52547/JPS.20.106.1699 URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-1290-fa.html
گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، spnaghash@ut.ac.ir
چکیده: (1505 مشاهده)
زمینه: تحقیقات نشان داده است روشهای سنتی بهشیاری با دورههای کاهش استرس بر پایه کند کردن حرکت، ایجاد سکون و دنبالکردن آموزههای سنتی بودیسم اجرا شدهاند، اما اثربخشی طولانیمدت این روشها بر اضطراب و افسردگی با نتایج ضد و نقیضی همراه بودهاست. اخیرا مداخلات بدنمند، پویا و عینی حین حرکت و بازی بر ناهشیار و تقویت هشیاری برای انسجام ذهن و بدن پیشنهاد گردیده است. آیا این تمرینات درمانی میتواند به تغییر الگوهای کژکار شخصیت مضطرب و افسرده منجر شود؟
هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخلات بهشیار حسیحرکتی در درمان الگوهای کژکار شخصیت منجر به اضطراب و افسردگی مراجعین متقاضی روان درمانی اجرا شد.
روش: این پژوهش یک مطالعه آمیخته از نوع تبیینی بود. روش مطالعه اول، شبهآزمایشی با پیشآزمون و پسآزمون بود. جامعه آماری از مراجعین کلینیکهای روانشناسی در تهران بودهاند. نمونه پژوهش، 20 نفر (زن: 7 و مرد: 13) از افرادی است که با علائم اضطرابی یا افسردگی به یک کلینیک مراجعه کرده بودند. این افراد قبل و بعد از اجرای 8 هفتهای مداخلات بهشیار حسیحرکتی (کاشانکی و همکاران، 1400) به پرسشنامههای اضطراب و افسردگی کاستلو کامری (1967) پاسخ دادند. در مطالعه دوم، در حین مداخلات بهشیار و بعد ازآن، الگوهای کژکار شخصیت، سلامتروان و خصیصه های شخصیتی پیشبینیکننده اضطراب و افسردگی یکی از مراجعین، توسط آزمون شخصیت سواپ (شدلر و وستن، 2007) ارزیابی شد.
یافته ها: در مطالعه اول نتایج آزمون t همبسته نشان داد که مداخلات بهشیار حسیحرکتی سبب کاهش اضطراب (0/00001 P<) و افسردگی (0/05 P<) میشود و مطالعه دوم نشان دهنده تغییر الگوهای کژکار شخصیت بیمار توسط مداخلات، تبدیل دفاع های ناپخته به دفاعهای پخته و افزایش عوامل سلامت روان در بیمار بود که منجر به کاهش اضطراب و افسردگی شد.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشاندهنده اثربخشی مداخلات بهشیار حسیحرکتی بر الگوهای شخصیتی کژکار افسرده و مضطرب بود. این مداخلات چالشی و بازیهای متنوع احتمالا سبب توانمندسازی و افزایش ظرفیت ذهن و بدن و ایجاد انگیزه برای تحمل اضطراب و مقابله با افسردگی می شود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/3/15 | پذیرش: 1400/10/10 | انتشار: 1400/9/26
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |