دانشیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، spnaghash@ut.ac.ir
چکیده: (1611 مشاهده)
زمینه: آرتریت روماتوئید یک اختلال خودایمنی است که مفاصل را تخریب کرده و منجر به مشکلات عمده جسمانی و روانی می شود. باتوجهبه تعامل بالایی که تصویر بدن، ویژگیهای شخصیت و استرس ادراک شده با عوارض ناشی از آرتریت روماتوئید دارند، بررسی نقش همزمان آن ها در یک مدل ساختاری ضروری به نظر میرسد.
هدف: هدف پژوهش حاضر ارائه مدلی جهت بررسی اثر ویژگیهای شخصیت بر تصویر بدن با میانجی گری استرس ادراک شده در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید بود.
روش: با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند ۳۵۰ نفر از افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مراجعهکننده به مراکز روماتولوژی بیمارستانهای شهر تهران با درنظرگرفتن ملاکهای ورود و خروج از پژوهش بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. گردآوری دادهها با پرسشنامه های تصویر بدن (کش، ۱۹۹۰)، شخصیت نئو (کاستا و مک کری، ۱۹۸۵) و استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، ۱۹۸۳) صورت گرفت. محاسبات تحلیل دادههای توصیفی، بررسی فرضیهها با روش معادلات ساختاری با رویکرد تحلیل مسیر انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که روان نژندی (0/311-) و استرس ادراک شده (0/453-) تأثیر منفی معنیدار و انعطاف پذیری 0/355 و دل پذیر بودن (0/272) تأثیر مثبت معناداری بر تصویر بدن دارند. برون گرایی دارای اثر مثبت (0/321) و مسئولیت پذیری و انعطاف پذیری دارای اثرات منفی (0/251-) و (0/276-) بر استرس ادراکشده می باشند. با وارد کردن استرس ادراک شده به مدل، تأثیر غیرمستقیم برونگرایی، انعطاف پذیری و مسئولیت پذیری بر تصویر بدن به ترتیب 0/1454-، 0/1251و 0/1137 شد (0/001P<).
نتیجهگیری: باتوجهبه یافتهها، مشخص گردید که مدل نهایی از برازش مطلوبی برخوردار است بهطوریکه ویژگیهای شخصیت و استرس ادراک شده پیشبینیکننده قوی تغییرات تصویر بدن در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید می باشند. بنابراین باتوجهبه نقش متغیرهای روانشناختی در تصویر بدن افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید جهت بهبود تصویر بدن در این افراد میتوان به درمانهای مکمل که عوامل شناختی، هیجانی و رفتاری را نیز مورد توجه قرار میدهند، توجه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/6/22 | پذیرش: 1401/9/11 | انتشار: 1402/2/2
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |