دوره 21، شماره 119 - ( زمستان 1401 (بهمن)، 1401 )                   جلد 21 شماره 119 صفحات 2182-2165 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استاد، گروه روان شناسی، واحد علوم و تحقیقات،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، aliakbarsaif@yahoo.com
چکیده:   (778 مشاهده)
زمینه: نقص توجه و تمرکز یکی از اختلالات شایع دوران کودکی و بزرگسالی است و بر روی عملکرد و انگیزه تحصیلی بسیاری از دانش آموزان تأثیر منفی به جا گذاشته است. سؤال پژوهش حاضر این است که آیا آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای و آموزش نقشه مفهومی بر روی توجه و تمرکز و درک مطلب اثربخش هستند؟ و کدام اثربخش­تر است؟
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش بازتوانی شناختی رایانه­ ای و آموزش نقشه مفهومی بر توجه و تمرکز و درک مطلب دانش ­آموزان دارای نقص توجه و تمرکز بود.
روش: پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی و طرح پژوهش "پیش ­آزمون – پس ­آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر مدارس متوسطه اول شهر تهران که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 60 دانش آموز بودند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. سپس در 3 گروه با شرایط مکانی و زمانی مشابه به صورت تصادفی گمارده شدند. نوجوانان گروه آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای، در معرض آموزش برنامه کاپیتان لاگ در 8 جلسه 30 دقیقه ­ای قرار گرفتند، گروه دوم آموزش نقشه مفهومی را در هم زمان مشابه دریافت کردند و گروه گواه هم دقیقاً در معرض همان زمان و جلسات با آزمایش­ گر اما بدون هیچ ­گونه مداخلاتی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده­ ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند آموزش بازتوانی شناختی رایانه­ای بر توجه و تمرکز دانش­ آموزان دارای نقص توجه و تمرکز اثربخش بود درحالی­ که آموزش نقشه مفهومی بر توجه و تمرکز اثربخش نبود و همچنین آموزش نقشه مفهومی بر درک مطلب اثربخش بود درحالی ­که بازتوانی شناختی رایانه ­ای بر درک مطلب اثربخش نبود. از بین دو روش آموزشی روش آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای بر توجه و تمرکز اثربخش ­تر بود و بین دو روش آموزشی بر روی درک مطلب تفاوت معناداری نشان داده نشد.
نتیجه‌گیری: آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای با ایجاد محیط جذاب آموزشی می ­تواند به عنوان یک درمان مکمل در کنار مداخلات آموزشی دیگر برای افزایش توجه و تمرکز استفاده شود. همچنین آموزش نقشه مفهومی منجر به کسب و بازسازی ساختارهای شناختی و افزایش درک مطلب این دانش ­آموزان می ­گردد.

 
شماره‌ی مقاله: 3
متن کامل [PDF 1073 kb]   (505 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/11 | پذیرش: 1401/4/6 | انتشار: 1401/10/19

بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.