استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم اجتماعی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران. ، hayedesaberi@gmail.com
چکیده: (1240 مشاهده)
زمینه: از جمله متغیرهای مهم و مرتبط با مهاجرت، سبکهای دلبستگی و هویت افراد است، زیرا مهاجرت همراه با تغییرات سریع در عملکرد و ارتباط اجتماعی است و این امر میتواند منجر به شکلگیری اضطراب دلبستگی و تغییرات هویتی در افراد شود. با این وجود در زمینه مقایسه سبکهای دلبستگی و هویت در افراد مهاجر و غیر مهاجر، پژوهشهای اندکی صورت گرفته است.
هدف: هدف ﭘﮋوﻫﺶ حاضر مقایسه سبکهای هویت و سبکهای دلبستگی در مهاجران بینالمللی ایرانی و غیر مهاجران بود.
روش: پژوهش حاضر از نوع علّی - مقایسهای مبتنی بر روش پیمایشی بود. جامعهی آماری پژوهش شامل تمامی افراد مهاجر به کشورهای اروپای غربی از سال ۱۳۹۲ تا سال ۱۳۹۷ و افراد غیر مهاجر ایرانی در سال 1400 در شهر تهران بود. با روش نمونه گیری در دسترس، 200 نفر (100 نفر مهاجر و 100 نفر غیرمهاجر) به پرسشنامههای سبکهای هویتی برزونسکی (1992) و سبکهای دلبستگی بزرگسال کولینز و رید (1990) پاسخ دادند. از تحلیل واریانس چندمتغیره و نرمافزار SPSS-23 برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بین دو گروه مهاجر و غیر مهاجر در متغیرهای سبک اطلاعاتی، هنجاری، سردرگم - اجتنابی تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05 <P) و بین دو گروه مهاجر و غیر مهاجر در سبک دلبستگی وابستگی تفاوت معناداری وجود دارد و این تفاوت 17 درصد از تفاوتهای بین دو گروه را تبیین میکند (0/05 >P)، اما در سبکهای دلبستگی اضطرابی و نزدیکی تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد (0/05 <P).
نتیجهگیری: در راستای نتایج به دستآمده میتوان نتیجه گرفت که بین افراد مهاجر و غیر مهاجر تفاوت معناداری در سبکهای هویتی وجود ندارد و فقط در مؤلفه وابستگی متغیر دلبستگی مهاجران نمرات بالاتری کسب کردند. ازاین رو لازم است که به آسیب دلبستگی در افراد مهاجر توجه بیشتری شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/6 | پذیرش: 1401/9/10 | انتشار: 1402/6/11
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |