استادیار، گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، sue.ershadi@gmail.com
چکیده: (1059 مشاهده)
زمینه: امروزه آسیبهای اجتماعی جدیدی در سطح مدارس پدید آمده که زندگی شخصی و تحصیلی بسیاری از دانشآموزان را تحتالشعاع قرار داد. با توجه به اهمیت قلدری مجازی، اعتیاد به اینترنت و ناگویی هیجانی و همچنین شکاف تحقیقات در زمینه ارائه یک الگوی منسجم در این زمینه و انجام مطالعات بیشتر ضروری به نظر میرسد.
هدف: هدف پژوهش حاضر ارائه مدل حرمت خود و اعتیاد به اینترنت در دانشآموزان مدارس متوسطه بر اساس قلدری مجازی با نقش میانجیگر ناگویی هیجانی بود.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشآموزان دختر مدارس متوسطه دوم شهر یاسوج شهر یاسوج در سال تحصیلی 1402-1401 بود. تعداد 250 نفر به روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب و به پرسشنامههای قلدری مجازی ستین و همکاران (2011)، حرمت خود روزنبرگ (1963)، اعتیاد به اینترنت یانگ (1999) و ناگویی هیجانی بگبی و همکاران (1994) پاسخ دادند. در نهایت دادهها جمعآوری و به روشهای همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری به کمک نرمافزارهای SPSSV19 و AMOSV20 مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: نتایج نشان داد قلدری مجازی اثر مثبت، مستقیم و معنیداری بر ناگویی هیجانی و اعتیاد به اینترنت و اثر منفی، مستقیم و معنیداری بر حرمت خود داشت (01/0 >P). همچنین ناگویی هیجانی نقش میانجیگر در رابطه بین قلدری مجازی با حرمت خود و اعتیاد به اینترنت داشته است (01/0 >P).
نتیجهگیری: در نهایت میتوان گفت مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بوده و لذا آگاهی معلمان، مدیران، والدین، دانشآموزان و سایر متخصصان حوزه تعلیم و تربیت از متغیرهای این مدل میتواند از بروز آسیبهای اجتماعی نوپدید در مدارس کمک کننده باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/6/26 | پذیرش: 1402/8/30 | انتشار: 1403/2/4
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |