پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای باباخانی

لیلا امیری، حسین ابراهیمی مقدم، نرگس باباخانی،
دوره ۱۸، شماره ۷۴ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه: درگیری تحصیلی از متغیرهای تأثیرگذار در حوزه آموزش و یادگیری است که از عوامل مختلفی تأثیر می ­پذیرد، اما  توانایی شناختی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اشتیاق تحصیلی چگونه تاثیر دارد؟ هدف: این پژوهش به منظور بررسی الگوی ساختاری پیش ­بینی درگیری تحصیلی بر اساس توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی با میانجی­ گری اشتیاق تحصیلی در دانش ­آموزان دختر متوسطه شهرستان رومشکان در سال  ۹۷-۹۶ انجام شد. روش: روش پژوهش توصیفی - همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه ­ی آماری پژوهش، شامل کلیه دانش­ آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان رومشکان بود که با روش نمونه ­گیری خوشه ­ای چندمرحله ای تعداد ۳۱۷ نفر انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (۲۰۱۳)، پرسشنامه توانایی شناختی نجاتی (۱۳۹۲)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز و همکاران (۲۰۰۴) و پرسشنامه محقق ساخته وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اطلاعات جمعیت­ شناختی بودند. برای تحلیل داده­ ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته­ ها: نتایج بیانگر اثرات معنی­ دار مستقیم توانایی شناختی، وضعیت اجتماعی - اقتصادی، و اشتیاق تحصیلی بر درگیری تحصیلی و همچنین اثرات معنی­ دار مستقیم توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی بر اشتیاق تحصیلی بود(۰/۰۵P<). همچنین،  توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی  اثرات غیرمستقیم معناداری  به واسطه­ اشتیاق تحصیلی بر درگیری تحصیلی داشتند(۰/۰۵P<). همچنین، نتایج نشان داد که مدل طراحی شده با داده­ های نمونه ­ این پژوهش برازش مناسبی داشت. نتیجه­ گیری: بنابراین الگوی ساختاری مذکور می تواند میزان درگیری تحصیلی دانش­ آموزان را با توجه به متغیرهای توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اشتیاق تحصیلی  پیش بینی کند.

لیلا امیری، حسین ابراهیمی مقدم، نرگس باباخانی،
دوره ۱۸، شماره ۷۹ - ( ۷-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه: یکی از سازه­ های اساسی در پیشرفت تحصیلی دانش­ آموزان، درگیری تحصیلی است. ارتباط درگیری تحصیلی با متغیرهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است. مرور پژوهشی نشان از شکاف پژوهشی در بررسی نقش توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی در پیش­ بینی درگیری تحصیلی دانش­ آموزان دارد. هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی در پیش ­بینی درگیری تحصیلی در دانش­ آموزان دختر متوسطه شهرستان رومشکان در سال ۹۷-۹۶ انجام شد. روش: روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه ­ی آماری پژوهش، شامل تمامی دانش ­آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان رومشکان بود که با روش نمونه­ گیری خوشه­ ای چندمرحله ­ای تعداد ۳۱۷ نفر انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه درگیری تحصیلی ریو (۲۰۱۳)، پرسشنامه توانایی شناختی نجاتی (۱۳۹۲) و پرسشنامه محقق ساخته وضعیت اجتماعی - اقتصادی و اطلاعات جمعیت­ شناختی بود. یافته­ ها: ضریب همبستگی نشان از ارتباط مثبت و معنی­ دار بین توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی با درگیری تحصیلی دارد و ضریب رگرسیون چندگانه برای پیش ­بینی درگیری تحصیلی از طریق توانایی شناختی برابر با ۰/۵۶۱ و وضعیت اجتماعی - اقتصادی برابر با ۰/۴۳۶ بود (۰/۰۰۵≥P). در نهایت نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که در حدود ۴۹ درصد از تغییرات در متغیر وابسته (درگیری تحصیلی دانش آموزان) از طریق متغیرهای پیش بین (توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی) قابل تعیین است. نتیجه­ گیری: با افزایش توانایی شناختی و وضعیت اجتماعی - اقتصادی با احتمال زیادی درگیری تحصیلی دانش ­آموزان افزایش پیدا می­ کند.


زهره حلاجیان، وحیده باباخانی، جعفر پویامنش، علیرضا جعفری،
دوره ۲۱، شماره ۱۱۵ - ( پاییز (مهر)، ۱۴۰۱ )
چکیده

 زمینه: قطع پیوند عاطفی میان زوجین، پیامد خیانت توسط یکی از آن ­هاست که فشار روانی زیادی را تحمیل می‌کند و با ایجاد احساسات منفی ممکن است موجب خیانت متقابل یا عدم تعهدزناشویی در همسر آسیب دیده از خیانت شود. پیشینه پژوهش نشان می‌دهد زوج‌درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج‌درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن بر روابط زوجین آسیب ­دیده از خیانت همسر مؤثرند؛ اما تاکنون مشخص نیست که کدام یک از این مداخلات می‌توانند در طول زمان اثربخشی بیشتری داشته باشند.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج‌درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج‌درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن بر تعهدزناشویی زنان آسیب­ دیده از خیانت همسر انجام شد.
روش: پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه گواه انجام شد. جامعه‌آماری پژوهش شامل تمامی زنان آسیب‌دیده از خیانت همسر مراجعه‌کننده به مرکز بهداشت شهر رامسر از دی ماه ۹۹ تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۰ بود. ۴۵ نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. گروه‌های آزمایش هرکدام ۸ جلسه زوج‌درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد داهل و همکاران (۲۰۱۴) و زوج‌درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن (۲۰۰۸) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تعهدزناشویی (آدامز و جونز، ۱۹۹۷) بود. تحلیل داده‌ها با روش تحلیل واریانس مختلط انجام شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد در مرحله پس‌آزمون هر دو روش مداخله بر افزایش تعهدزناشویی زنان آسیب­ دیده از خیانت همسر تأثیر معناداری داشتند (۰۱/۰ P<). در مرحله پیگیری نیز دو مداخله به صورت معناداری موجب افزایش تعهدزناشویی شد، اما بین دو رویکرد زوج‌درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن و زوج‌درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد در تعهدزناشویی تفاوت آماری معنی‌داری مشاهده نشد (۰۱/۰ <P).
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد هر دو رویکرد زوج‌درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج‌درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن موجب ارتقای تعهدزناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر شده و از این رو می‌توان گفت آگاهی و استفاده از این دو رویکرد در جهت تعهدزناشویی و تعارضات زوجین آسیب‌دیده از خیانت همسر می‌تواند به روان‌شناسان، زوج‌درمانگران و سایر متخصصان کمک کند.

مریم توفیقی محمدی، وحیده باباخانی، محمد قمری، جعفر پویامنش،
دوره ۲۱، شماره ۱۱۸ - ( زمستان ۱۴۰۱(دی)، ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه: تحقیقات به اثرات مثبت واقعیت درمانگری بر اختلالات خلقی و عاطفی اشاره دارد که به افراد آموزش می‌دهد تا از نیازهای اساسی خودآگاهی یافته و بر مواجهه با واقعیت، مسئولیت‌پذیری و ارزشیابی رفتارهای درست و نادرست تأکید کرده‌اند. اما در زمینه کاربرد این روی آورد بر تمرکز و کنترل روابط خود و شناسایی و تغییر تحریف‌های شناختی و استرس در جامعه تحقیق شکاف تحقیقاتی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت‌درمانگری بر تمایزیافتگی و تحمل پریشانی مادران کودکان ناتوانی هوشی انجام شد.
روش: بر اساس طرح شبه‌آزمایشی، پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه، ۳۰ نفر از تمامی مادران کودکان ناتوانی هوشی (آموزش‌پذیر) در مدارس استثنایی دوره ابتدایی منطقه ۴ شهر تهران در سال تحصیلی ۹۹-۹۸، با استفاده از روش نمونه‌گیری غیر تصادفی به‌صورت در دسترس و بر اساس ملاک‌های ورود و خروج، به‌عنوان نمونه انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش در جلسات مداخله واقعیت‌درمانگری شرکت داده شدند، در مقابل گروه گواه مداخله‌ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه‌های تمایزیافتگی خود اسکورن و اسمیت (۲۰۰۳) و مقیاس تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (۲۰۰۵) بود. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
یافته‌ها: بین دو گروه در تمایزیافتگی و تحمل پریشانی تفاوت معناداری وجود داشت (۰/۰۰۰۱ P<). مقایسه میانگین‌ها در دو گروه مداخله و گواه نشان داد که واقعیت‌درمانگری موجب افزایش تمایزیافتگی و کاهش تحمل پریشانی شده است.
نتیجه‌گیری: از یافته‌های فوق می‌توان دریافت که واقعیت‌درمانگری با بهره‌گیری از فنونی چون آشنایی با مسئولیت‌های خویش،‌ کمک به پذیرش و افزایش مسئولیت‌پذیری،‌ همچنین کم‌اهمیت جلوه دادن گذشته در رفتار کنونی و تأکید بر کنترل درونی موجب می‌شود به‌واسطه مسئولیت شخصی هویت موفقی کسب کنند، و درنتیجه تمایزیافتگی و تحمل پریشانی مادران دارای کودک ناتوان افزایش یابد.

فرخنده احمدآبادی، علی اکبر سیف، نرگس باباخانی،
دوره ۲۱، شماره ۱۱۹ - ( زمستان ۱۴۰۱ (بهمن)، ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه: نقص توجه و تمرکز یکی از اختلالات شایع دوران کودکی و بزرگسالی است و بر روی عملکرد و انگیزه تحصیلی بسیاری از دانش آموزان تأثیر منفی به جا گذاشته است. سؤال پژوهش حاضر این است که آیا آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای و آموزش نقشه مفهومی بر روی توجه و تمرکز و درک مطلب اثربخش هستند؟ و کدام اثربخش­تر است؟
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش بازتوانی شناختی رایانه­ ای و آموزش نقشه مفهومی بر توجه و تمرکز و درک مطلب دانش ­آموزان دارای نقص توجه و تمرکز بود.
روش: پژوهش حاضر یک مطالعه آزمایشی و طرح پژوهش "پیش ­آزمون – پس ­آزمون با گروه گواه می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه نوجوانان دختر مدارس متوسطه اول شهر تهران که در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل ۶۰ دانش آموز بودند که به روش تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. سپس در ۳ گروه با شرایط مکانی و زمانی مشابه به صورت تصادفی گمارده شدند. نوجوانان گروه آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای، در معرض آموزش برنامه کاپیتان لاگ در ۸ جلسه ۳۰ دقیقه ­ای قرار گرفتند، گروه دوم آموزش نقشه مفهومی را در هم زمان مشابه دریافت کردند و گروه گواه هم دقیقاً در معرض همان زمان و جلسات با آزمایش­ گر اما بدون هیچ ­گونه مداخلاتی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده­ ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان دادند آموزش بازتوانی شناختی رایانه­ای بر توجه و تمرکز دانش­ آموزان دارای نقص توجه و تمرکز اثربخش بود درحالی­ که آموزش نقشه مفهومی بر توجه و تمرکز اثربخش نبود و همچنین آموزش نقشه مفهومی بر درک مطلب اثربخش بود درحالی ­که بازتوانی شناختی رایانه ­ای بر درک مطلب اثربخش نبود. از بین دو روش آموزشی روش آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای بر توجه و تمرکز اثربخش ­تر بود و بین دو روش آموزشی بر روی درک مطلب تفاوت معناداری نشان داده نشد.
نتیجه‌گیری: آموزش بازتوانی شناختی رایانه ­ای با ایجاد محیط جذاب آموزشی می ­تواند به عنوان یک درمان مکمل در کنار مداخلات آموزشی دیگر برای افزایش توجه و تمرکز استفاده شود. همچنین آموزش نقشه مفهومی منجر به کسب و بازسازی ساختارهای شناختی و افزایش درک مطلب این دانش ­آموزان می ­گردد.

 

مرضیه پاراو، جعفر پویامنش، سعیده بزازیان، وحیده باباخانی،
دوره ۲۲، شماره ۱۳۲ - ( زمستان ۱۴۰۲(اسفند)، ۱۴۰۲ )
چکیده

 زمینه: علائم نشانگان پیش از قاعدگی به ­صورت تحریک ­پذیری، تنش، بی­ قراری، اضطراب و نااستواری هیجانی و خلقی ظاهر می­ شوند که به­طور جدی در سبک زندگی و ارتباطات اجتماعی زنان اختلال ایجاد میکند. علی ­رغم مطالعات گسترده در زمینه اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی، مطالعه ­ای به مقایسه آموزش مدیریت استرس به ­شیوه شناختی-رفتاری و ذهن ­آگاهی بر کاهش اضطراب دختران دبیرستانی انجام نشده است.
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش با روش شناختی رفتاری و ذهن­ آگاهی بر میزان اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران دبیرستانی بود.
روش: طرح پژوهش حاضر، نیمه­ آزمایشی با گروه گواه است. جامعه آماری تمامی دانش ­آموزان دختر دبیرستانی در بازه سنی ۱۶ الی ۱۸ سال شهر اهواز بودند که از میان آن ­ها ۴۵ دانشآموز دختر دبیرستانی شهر اهواز با استفاده از روش نمونه ­گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده­ها از ابزار غربال ­گری نشانگان پیش از قاعدگی (استاینر و همکاران، ۲۰۰۳)، مقیاس خودسنجی اضطراب زونگ (۱۹۷۰) استفاده شد. برای تحلیل داده ­ها از تحلیل کواریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ­ها: نتایج حاصل از تحلیل داده ­ها بیانگر آن بود که آموزش مدیریت استرس مبتنی بر شیوه شناختی رفتاری بر میزان اضطراب و نشانگان ملال پیش از قاعدگی دختران دبیرستانی در سطح معناداری ۰/۰۵ مؤثر و معنادار بوده است.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته ­های حاصل از این مطالعه می ­توان نتیجه گرفت که آموزش و ترویج بکارگیری راهبردهایی مانند مدیریت استرس مبتنی بر شیوه شناختی-رفتاری و ذهن ­آگاهی می ­تواند به بهبود سطح اضطراب درک شده و کاهش میزان ملال پیش از قاعدگی در دختران دبیرستانی منجر گردد و لازم است روانشناسان و مشاوران مدارس نسبت به برگزاری و اجرای چنین آموزش­ هایی اقدام نمایند.

مینا افضلی زیارانی، مجتبی امیری مجد، جعفر پویامنش، وحیده باباخانی،
دوره ۲۴، شماره ۱۵۰ - ( تابستان ۱۴۰۴(شهریور)، ۱۴۰۴ )
چکیده

زمینه: در طول تغییرات دورۀ نوجوانی، نوجوانان ممکن است مشکلات هیجانی و رفتاری  خاصی از خود نشان دهند. یکی از منابع مشکلات هیجانی و رفتاری در نوجوانان، بافت خانواده است. در مورد پیش بینی مشکلات هیجانی و رفتاری نوجوانان بر اساس کنترل روان‌شناختی والدین و امنیت روانی نوجوان خلا پژوهشی وجود دارد.
هدف: هدف از انجام این پژوهش، پیش­ بینی مشکلات هیجانی و رفتاری نوجوانان بر اساس کنترل روان‌شناختی والدین و امنیت روانی نوجوان بود.
روش: روش  پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان دختر دورۀ اول متوسطه شهرستان آبیک (۱۷۲۶ نفر) در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بود که طبق جدول مورگان، ۳۶۰ نفر از آنان با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای دو مرحله­ ای انتخاب شدند. ابزارهای جمع ­آوری داده ­ها در این پژوهش شامل پرسش‌نامه‌های خودگزارشی آخنباخ (آخنباخ، ۱۹۹۱)، کنترل روان‌شناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار (سوننز و همکاران، ۲۰۱۰) و امنیت روانی (مازلو، ۲۰۰۴) بود. هم‌چنین، تحلیل داده‌های پژوهش با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام با بهره‌گیری از نسخۀ ۲۶ نرم‌افزار SPSS انجام شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد، کنترل روان‌شناختی والدین با مشکلات هیجانی رفتاری نوجوانان همبستگی مثبت معنادار دارد (۰۵/۰>P)، بنابراین با افزایش کنترل روان‌شناختی والدین، مشکلات هیجانی رفتاری نوجوانان افزایش می­یابد. علاوه بر این نتایج حاکی از آن بود که امنیت روانی با مشکلات هیجانی رفتاری نوجوانان همبستگی منفی معنادار دارد (۰۵/۰>P)، بنابراین با افزایش امنیت روانی در نوجوانان، مشکلات هیجانی رفتاری آنان کاهش پیدا می‌کند.
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر پبیشنهاد می شود، آموزش و آگاهی بخشی به والدین به جهت تعدیل کنترل روان‌شناختی و تقویت امنیت روانی در نوجوانان در دستور کار مشاوران مدرسه قرار گیرد تا نوجوانان در برابر مسائل و چالش‌ها، توانمندی بالاتری از خود نشان داده و بدین طریق از بروز مشکلات هیجانی و رفتاری در آنان پیشگیری شود. 
فرخنده احمدآبادی، علی اکبر سیف، نرگس باباخانی،
دوره ۲۴، شماره ۱۵۰ - ( تابستان ۱۴۰۴(شهریور)، ۱۴۰۴ )
چکیده

نقص توجه و تمرکز یکی از اختلالات شایع دوران کودکی و بزرگسالی است و بر روی عملکرد و انگیزه تحصیلی بسیاری از دانش آموزان تاثیر منفی به جا گذاشته است. سوال پژوهش حاضر این است که آیا آموزش بازتوانی شناختی رایانه ای و آموزش نقشه مفهومی بر روی توجه و تمرکز  اثربخش هستند؟ و کدام اثربخش تر است؟ هدف:  هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش بازتوانی شناختی رایانه ای و آموزش نقشه مفهومی بر توجه و تمرکز  دانش آموزان دارای نقص توجه و تمرکز بود. روش:  پژوهش از نوع کاربردی و طرح پژوهش "پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه می باشد . با استفاده از یک کارآزمایه کنترل شده تصادفی از بین نوجوانان دختر مدارس متوسطه اول شهر تهران با روش تصادفی چندمرحله ای یک مدرسه انتخاب شد سپس دانش آموزان معدل زیر ۱۵ در سه پایه تحصیلی توسط برنامه سنجش دیداری و شنیداری IVA۲ مورد ارزیابی قرار گرفتند و تعداد ۶۰ نفر از آن ها با مشکل توجه و تمرکز شناسایی شدند و در ۳ گروه با شرایط مکانی و زمانی مشابه به صورت تصادفی گمارده شدند. نوجوانان گروه آموزش بازتوانی شناختی رایانه ای، در معرض آموزش برنامه کاپیتان لاگ در ۸ جلسه ۳۰ دقیقه ای قرار گرفتند، گروه دوم آموزش نقشه مفهومی را در هم زمان مشابه دریافت کردند و گروه گواه هم دقیقا در معرض همان زمان و جلسات با آزمایشگر اما بدون هیچگونه مداخلاتی قرار گرفتند.  برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد .
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)