پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای بدری

مجتبی عاشوری، شهرام واحدی، یوسف ادیب، رحیم بدری،
دوره ۱۹، شماره ۹۶ - ( زمستان ۱۳۹۹ (اسفند) ۱۳۹۹ )
چکیده

زمینه: امروزه قسمت اعظمی از فکر جوانان کشور را موفقیت در آزمون سراسری و ورود به دانشگاه به خود اختصاص داده است. به طوری که عدم موفقیت در آن با شرایط روانی - تحصیلی سختی برای آنها همراه است. پشت کنکور ماندن پدیده‌ای است که با وجود پژوهش‌های متعدد هنوز در خصوص عوامل مرتبط با آن مطالعه‌ای انجام نشده است. هدف: پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب داوطلبان آزمون سراسری از پشت کنکور ماندن انجام شد. روش: این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه‌ای انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه داوطلبان پشت کنکوری آزمون سراسری سال ۱۳۹۹ در شهر خدابنده بود. نمونه مطالعه نیز شامل ۱۲ نفر از این داوطلبان بود که تجربه یک یا دو سال شرکت در آزمون سراسری را داشتند و با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. داده­ ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری و براساس رویکرد کوربین و اشتراوس (۲۰۰۸) تجزیه و تحلیل شد. یافته ­ها: با تحلیل عمیق تجربه شرکت ­کنندگان، ۱۶۰ مفهوم اولیه، ۱۰۷ مضمون فرعی و ۹ مضمون اصلی به دست آمد. عوامل اصلی پشت کنکوری داوطلبان آزمون سراسری شامل جو اجتماعی، محیط آموزشی، دوستان، ویژگی خانواده به­عنوان عوامل زمینه­ای؛ عملکرد روانی، عملکرد تحصیلی و واکنش به رویدادهای ناخواسته به عنوان عوامل فرآیندی؛ و پیامدهای روانی و تحصیلی به عنوان پیامدها­ دسته­بندی شدند. طبقۀ­  مرکزی استخراج شده «انگیزه موفقیت در کنکور» بود که تمام عوامل فرآیندی، زمینه ­ای و پیامدی را در برگرفته و پاسخ نهایی به سؤال اصلی پژوهش یعنی عوامل مؤثر بر پشت کنکوری بود. بنابراین، وقتی پشت کنکور ماندن، راهی برای رسیدن به نتیجه دلخواه باشد انتخاب می­ شود، در غیر این صورت کنار گذاشته می­شود. نتیجه­ گیری: نتیجه این پژوهش می­تواند در درک عمیق دنیای ذهنی متقاضیان پشت کنکوری برای دست‌اندرکاران تعلیم و تربیت، مشاوران مدارس و والدین مفید باشد.

معصومه نعمتی، رحیم بدری، شهروز نعمتی، علی قره داغی،
دوره ۲۱، شماره ۱۱۴ - ( تابستان ۱۴۰۱(شهریور)، ۱۴۰۱ )
چکیده

زمینه: اختلال های هیجانی و رفتاری، طیف وسیعی از اختلالات برون نمود، درون نمود و شیوه پایین (پرخاشگری، اختلال سلوک، افسردگی واضطراب، آگروفوبیا، اسکیزوفرنیا و...) را شامل می­شوند که به طور قابل ملاحظه­ ای بر گستره­ ای از عملکردهای تحصیلی، اجتماعی و شناختی کودکان و نوجوانان تأثیر منفی می­ گذارند. اگرچه مداخلات درمانی متعددی به بهبود این مشکلات پرداخته ­اند اما در زمینه تأثیر آموزش ­های روانشناختی مبتنی بر ذهنیت برای دانش­ آموزان دارای این اختلال بویژه در زمینه هیجان­های تحصیلی شکاف تحقیقاتی وجود دارد. لذا در این مطالعه به این مسأله که آیا آموزش ذهنیت­ های طرحواره­ ای به دانش ­آموزان دارای اختلال­ های هیجانی و رفتاری در بهبود هیجان­های تحصیلی آن­ها مؤثر است، پرداخته شد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر آموزش روانشناختی ذهنیت­ های طرحواره­ ای بر بهبود هیجان ­های تحصیلی دانش­ آموزان دارای اختلال ­های هیجانی و رفتاری بوده است.
روش: پژوهش حاضر از نوع پژوهش ­های شبه ­آزمایشی با طرح پیش­آزمون و پس­ آزمون بود. با یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل بوده است. جامعه آماری شامل دانش ­آموزان دختر دارای اختلال­ های هیجانی و رفتاری (۱۴-۱۵) سال بودند که از این جامعه نمونه ­ای شامل ۵۰ نفر به روش نمونه­ گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه هیجان­ های تحصیلی پکران (۲۰۰۲) و بسته آموزشی ذهنیت های طرحواره­ ای بود. جهت بررسی نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که بهبود معناداری برای گروه آزمایش با افزایش هیجان های تحصیلی مثبت (۱۴۴۱/۴۳  F=و ۰۵/۰P<  و
۹۶/۰
=(h۲  وکاهش هیجان­های تحصیلی منفی(۱۹۵۷/۴۷ F= و ۰/۰۵P<  و ۰/۹۷ = (در مقایسه با گروه گواه وجود دارد.

نتیجه‌گیری: آموزش روانشناختی ذهنیت­ های طرحواره­ ای به دانش­آموزان دارای اختلال­ های هیجانی و رفتاری، بواسطه افزایش هیجان­ های تحصیلی مثبت و کاهش هیجان ­های تحصیلی منفی می ­تواند موجب بهبود هیجان ­های تحصیلی آن­ ها و لذا تغییرات مثبت در عملکرد تحصیلی آن­ ها شود.

شعله کیا، شهرام واحدی، داود طهماسب زاده شیخلار، رحیم بدری گرگری،
دوره ۲۳، شماره ۱۴۳ - ( زمستان ۱۴۰۳(بهمن)، ۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه: قلدری به‌عنوان یک رفتار پرخاشگرانه خطرات زیادی در مدرسه و جامعه ایجاد کرده است و با توجه ‌به ماهیت آموزش صلح، بررسی تأثیر آن بر مؤلفه‌های قلدری در دانش‌آموزان ابتدایی پسر، برای پر کردن خلأ پژوهشی که تاکنون انجام‌نشده مسئله اصلی پژوهش حاضر است.
هدف: هدف پژوهش حاضر اثربخشی بسته آموزشی صلح بر قلدری کلامی، فیزیکی و اجتماعی دانش‌آموزان پسر دوره دوم ابتدایی بود.
روش: روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری را تمامی دانش ­آموزان پسر دوره دوم ابتدایی شهر ارومیه در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ تشکیل داد که ۶۰ نفر با دو گروه ۳۰ نفری آزمایش و گواه با روش نمونه ­گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. ابزارهای جمع­آوری اطلاعات: پرسشنامه مقیاس سنجش روابط نوجوانان همسال (پاردا، ۲۰۰۰) بود. پس از اجرای پیش‌آزمون گروه آزمایش طی ۱۳ جلسه ۶۰ دقیقه ‌ای تحت بسته آموزش صلح بر اساس مؤلفه‌های صلح یونسکو (۱۹۹۹) قرار گرفت. جهت تنظیم جلسات بسته آموزشی از کتب و مقالات مرتبط استفاده شد و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، به‌وسیله تحلیل کوواریانس چند متغیره از طریق نرم­ افزار SPSS نسخه ۲۷ انجام شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که میزان قلدری در هر سه مؤلفه (کلامی، فیزیکی و اجتماعی) در گروه آزمایش بعد از مداخله آموزش صلح نسبت به گروه کنترل به با سطح معنی‌داری ۰۰۱/۰ >p کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: با توجه ‌به تأثیر معنادار آموزش صلح بر قلدری دانش‌آموزان، متخصصان آموزشی، معلمان، مشاوران در مدارس بخصوص در دوره ابتدایی می‌توانند از این آموزش جهت بهبود رفتار قلدری دانش‌آموزان استفاده نمایند.

رقیه صلح جو، دکتر شهرام واحدی، دکتر رحیم بدری گرگری،
دوره ۲۴، شماره ۱۵۲ - ( پاییز ۱۴۰۴(آبان)، ۱۴۰۴ )
چکیده

زمینه: قلدری به عنوان یک رفتار پرخاشگرانه محسوب می­شود که مشکلات زیادی در مدرسه و جامعه برای دانش­آموز و دیگر افراد  ایجاد می­کند. علاوه بر این؛  قلدری می­تواند بر کارکردهای مختلفی در عملکرد دانش­آموزان همچون کفایت اجتماعی آنان تاثیرگذار باشد.
هدف: هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی برنامه اسپارک در تعامل با هوش اخلاقی بر کفایت اجتماعی در دانش­آموزان  قلدر بود.
روش: روش پژوهش نیمه­آزمایشی با طرح پیش­آزمون و پس­آزمون با گروه گواه  و پیگیری دو ماه بود. جامعه آماری شامل تمام دانش­آموزان قلدر دوره دوم ابتدایی  شهرستان شهریار در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود. از جامعه مذکور ۴۸ نفر، با استفاده از روش نمونه­گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای جمع­آوری اطلاعات شامل پرسشنامه­های کفایت اجتماعی (پرندین)، قلدری (ایلیویز) و هوش اخلاقی (لینک و کیل) بود. پس از اجرای پیش­آزمون گروه­های آزمایش طی ۱۶ جلسه­ی ۹۰ دقیقه­ای هفته­ای یکبار تحت آموزش برنامه اسپارک قرار گرفتند. داده­ها به وسیله تحلیل واریانس آمیخته از طریق نرم­افزار SPSS-۲۷ تحلیل شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد با توجه به جدول تحلیل واریانس آمیخته  تنها در مولفه مهارت رفتاری برون­گروهی (گروه و هوش) معنادار نیست ولی تمام مولفه­های دیگر  اثر مرحله، گروه و هوش معنادار است (۰۵/۰>p). بنابراین تغییرات در خرده مقیاس­های کفایت اجتماعی متاثر از برنامه آموزشی اسپارک بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته­های پژوهش حاصل پیشنهاد می­شود؛ درمانگران و مشاوران مدارس، از برنامه آموزش اسپارک در جهت بهبود کفایت اجتماعی در دانش­آموزان با تشخیص قلدری استفاده نمایند. چرا که برنامه آموزشی اسپارک می­تواند کارکردهای اجتماعی دانش­آموزان را ارتقا بخشد و در نتیجه می­توان از این روش برای ارتقا کفایت اجتماعی دانش­آموزان قلدر استفاده کرد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)