پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای آسیب‌های اجتماعی

مهشید مهرجو، محمد نوریان، نوذر نخعی،
دوره ۲۲، شماره ۱۳۲ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده

 زمینه: بررسی برنامه ‌های درسی در دوره‌ های مختلف تحصیلی و ارزیابی ارتباط و تأثیر برنامه‌ های درسی در جهت توانمندسازی دانش ‌آموزان و پیشگیری و کاهش آسیبپذیری آن‌ها در مقابله با آسیب‌ های اجتماعی ضروری است. با توجه به کمبود الگوهای برنامۀ درسی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در دورۀ پیش دبستانی، اعتباریابی الگوی مذکور جهت اجرایی کردن آن در مراکز پیش دبستانی ضروری به نظر می‌رسد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف اعتبارسنجی الگوی برنامۀ درسی پیش دبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیب‌ های اجتماعی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر با روش پیمایشی (زمینه ‌یابی) انجام شد. جامعۀ آماری پژوهش شامل اعضای هیأت علمی (گروه‌ های علوم تربیتی، علوم  اجتماعی و روانشناسی دانشگاه ‌های شهید باهنر، آزاد اسلامی کرمان و دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب) و کارشناسان حوزۀ کودک در شهرهای کرمان و تهران بودند که نمونه پژوهش شامل ۸۰ نفر، به روش در دسترس و هدفمند از بین آنان انتخاب شد. داده‌ های پژوهش، طی چند مرحله از طریق مطالعات انجام شده و پرسشنامه محقق ساخته، جمع ‌آوری شد. پرسشنامه پژوهش حاضر، محقق ساخته و شامل ۵۳ سؤال بر اساس مقوله‌‌های به دست آمده در پژوهش مهرجو و همکاران (۱۴۰۰) بود که پس از بررسی و تأیید اساتید، با انتخاب نمونه‌‌ها، برای اعضای نمونۀ آماری ارسال شد و در نهایت ۸۰ پرسشنامه تکمیل شده مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور اعتباریابی و تحلیل دقت الگوی ارائه ‌شده، از روش مدل ‌سازی معادلات ساختاری در نرم ‌افزار Smart PLS استفاده شد.
یافته ها: یافته‌های حاصل از بررسی تمامی روابط موجود در مدل ارزیابی شده و همچنین ضرایب تعیین به دست آمده حاکی از آن بود که در الگوی مورد مطالعه، تمامی ابعاد به درستی شناسایی و انتخاب شده‌اند، روابط معناداری میان تمامی ابعاد در مدل برقرار است و لذا مدل پژوهش از روایی و اعتبار بالایی برخوردار است. هم‌چنین طبق ساختار مدل سازی مسیری PLS، حصول مقدار ۵۰۸/۰ برای GOF، برارزش بسیار مناسب مدل را تأیید می ‌کند.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر با تأیید روایی و اعتبار الگوی مورد مطالعه می ‌تواند آگاهی پژوهشگران و مسئولان آموزش و پرورش را در خصوص روش ‌های آموزشی، محتوای مورد نیاز، مقوله ‌های توانمندسازی و رویکردهای ارزیابی برای توانمندسازی کودکان پیش دبستانی در مقابل آسیب ‌های اجتماعی افزایش دهد.

مهشید مهرجو، محمد نوریان، نوذر نخعی،
دوره ۲۳، شماره ۱۳۷ - ( ۵-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه: آسیب‌های اجتماعی همواره برای جوامع، معضلات بسیاری را به همراه داشته است. صاحب­نظران معتقدند که آیندۀ جامعه و کودکان و نوجوانان و میزان تأثیرپذیری آن‌ها از آسیب‌های اجتماعی به نحوۀ عملکرد نهادهای اجتماعی کننده مانند آموزش و پرورش بستگی دارد. با توجه کمبود الگوی برنامۀ درسی پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در دورۀ پیش­دبستانی، این مطالعۀ در پی شناسایی الگوی برنامۀ درسی دورۀ پیش‌دبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیب‌های اجتماعی است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی و ارائه الگوی برنامۀ درسی پیش­دبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیب­های اجتماعی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش روایت پژوهی انجام شد. جامعۀ مورد مطالعه شامل تمامی مربیان با تجربه دورۀ پیش­دبستانی (با سابقۀ کاری بیش از ۱۵ سال) در شهر کرمان در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ بود که با روش نمونه‌گیری هدفمند و بر مبنای اشباع نظری یافته‌ها، ۹ نفر از آن‌ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، مصاحبه نیمه­ساختاریافته بود. مصاحبه‌ها در فاصلۀ زمانی اردیبهشت تا مردادماه سال ۱۴۰۰ انجام شد. تحلیل داده‌ها در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع متعارف انجام شد.
یافته ­ها: در این پژوهش، ۸ مؤلفه منطق و چرایی، اهداف آموزشی، راهبردهای یاددهی-یادگیری، مواد و منابع، شایستگی‌های آموزگار، خانواده و ارزشیابی فراگیر استخراج شد. ابعاد الگوی برنامۀ درسی پیش­دبستانی با رویکرد توانمندسازی در مقابل آسیب‌های اجتماعی را می توان در ۴۸ طبقه از جمله زندگی بهتر و آیندۀ درخشان، ایجاد و افزایش اعتماد به نفس، تقویت مهارت‌های اجتماعی، مربی مسلط بر راهبردهای یاددهی و یادگیری، با روش‌های ارزشیابی، مشاهده و ثبت گزارش توسط مربی و نیز والدین آشنا با تربیت جنسی دسته­بندی نمود.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر، پیشنهادهای کاربردی جهت بهبود برنامه‌های درسی و توانمندسازی کودکان پیش ­دبستانی در مقابل آسیب‌های اجتماعی در بر دارد. ازاین­رو به نظر می‌رسد لازم است که برنامه‌ریزان آموزشی و درسی، به ویژه مربیان و والدین به مؤلفه‌های ۸ گانه به دست آمده در مطالعۀ حاضر در جهت کسب توانمندسازی مقابله با آسیب‌های اجتماعی در کودکان دورۀ پیش­دبستانی استفاده کنند


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)