دوره 20، شماره 103 - ( پاییز 1400(مهر)، 1400 )                   جلد 20 شماره 103 صفحات 1094-1077 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استاد، گروه مشاوره، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران. ، khojasteh_r@scu.ac.ir
چکیده:   (1494 مشاهده)
زمینه: صمیمیت به تعاملی میان زوج­ ها اشاره دارد که منجر به احساس نزدیکی و عشق می ­شود. زوج ها برای حفظ و افزایش صمیمیت در رابطه ­شان به مهارت­هایی نیاز دارند. برای آموزش این مهارت­ها به زوج­ ها رویکردهای مختلف غنی­ سازی ازدواج وجود دارد. در حالی که پژوهش ­ها مؤثر بودن این برنامه­ ها را نشان می­دهد و با توجه به کاربرد روزافزون این مداخلات پیشگیرانه، فراتحلیلی در مورد برنامه ­های غنی­ سازی ازدواج و شناسایی برنامه­ ای که بر صمیمت زوج­ ها اثربخشی بیشتری داشته باشد، انجام نشده است.
هدف: هدف پژوهش حاضر پاسخ به دو سؤال اساسی شامل تعیین این که آیا برنامه های غنی ­سازی ازدواج اثربخش هستند و در این صورت، کدام برنامه غنی ­سازی ازدواج، اندازه اثر بالایی دارد، بود.
روش: در این پژوهش از روش فراتحلیل استفاده شد. جامعه آماری این فراتحلیل شامل 44 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش بود که در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی و لاتین شناسایی شدند. سپس، براساس معیارهای درون سنجی این پژوهش، 17 مقاله (18 اندازه اثر) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل و پژوهش های مربوط به موضوع بود.
یافته­ ها: نتایج فراتحلیل نشان داد که به طور کلی، برنامه ­های غنی­سازی ازدواج بر صمیمیت زناشویی با وزن اندازه اثر 1/295 مؤثر بودند. بر این اساس مشخص شد برنامه غنی­ سازی ازدواج هیجان­ مدار بالاترین اندازه اثر را در ارتقای صمیمیت زناشویی دارد (4/080 =d).
نتیجه‌گیری: نتیجه نهایی مبیّن اثربخشی برنامه ­های غنی سازی ازدواج بر ارتقای صمیمیت زناشویی بود. بنابراین، برنامه های غنی سازی ازدواج به ویژه برنامه غنی سازی هیجان مدار به مشاوران خانواده و ازدواج جهت ارتقای صمیمیت زناشویی پیشنهاد می شود.
متن کامل [PDF 1164 kb]   (1177 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/9/22 | پذیرش: 1400/10/10 | انتشار: 1400/6/13

بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.