استاد ممتاز، دانشگاه تهران ، تهران، ایران (نویسنده مسئول) ، afrooz@ut.ac.ir
چکیده: (1747 مشاهده)
زمینه: قدیمیترین روش در آموزشوپرورش دانش آموزان تیزهوش، جهش تحصیلی است. بهنحویکه دانش آموزان مستعد قادرند سالهای تحصیلی نظام آموزشوپرورش عادی را سریعتر تمام کرده و یک یا چند سالی زودتر فارغالتحصیل شوند. با توجه به گزارش سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور درخواست جهش تحصیلی 70 درصد بالاتر از استانداردها میباشد و هرساله این آمار رو به افزایش است ولیکن بااینحال پژوهشی که به مشکلات رفتاری و هیجانی دانش آموزان استفادهکننده از این طرح پرداخته باشد مغفول مانده است.
هدف: مقایسه و بررسی مشکلات رفتاری و هیجانی دانش آموزان استفادهکننده از جهش تحصیلی با دیگر دانش آموزان بوده است.
روش: روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی - مقایسهای است. جامعه آماری شامل دانش آموزان استفادهکننده از طرح جهش در سال تحصیلی 1399-1398 در استان خراسان رضوی بوده و از این جامعه 286 دانشآموز جهشیافته 165 دانشآموز با روش نمونهگیری تصادفی منظم انتخاب شدند و گروه همتا (تعداد 384 نفر) نیز بهعنوان گروه گواه از دانش آموزان همپایه عادی با روش خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه سنجش نقاط قوت و ضعف کودک (گودمن، 1997) استفاده و تحلیل دادهها با آزمونهای تحلیل واریانس یکراهه، آزمون تعقیبی شفه، آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره همزمان انجام پذیرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که مشکلات رفتاری هیجانی در همه خرده مقیاسها (اختلال رفتار هنجاری، نشانگان هیجانی، مشکلات ارتباطی یا مشکلات با همسالان) در دانش آموزان که از جهش تحصیلی استفاده کردهاند در مقایسه با دیگر دانش آموزان همپایه بالاتر میباشد
(05/0 (P<.
نتیجهگیری: دانشآموزانی که از جهش تحصیلی استفاده کرده بودند و سن تقویمی پایینتری نسبت به همکلاسی های خود داشتند مشکلات رفتاری و هیجانی بیشتری را نشان دادند. پیشنهاد می شود از روشهای مبتنی بر غنیسازی محتوای آموزشی در آموزش و پرورش دانش آموزان تیزهوش استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/9/4 | پذیرش: 1399/11/10 | انتشار: 1400/11/1
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |