Besharat M, Hayeri M, Moghadamzade A. (2018). Predicting role of alexithymia and perceived social support in medicinal, motivational and combined (medicinal-motivational) treatment of substance abuse.
Journal of Psychological Science.
17(65), 21-45.
URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-106-fa.html
بشارت محمدعلی، حایری مهسا، مقدمزاده علی. بررسی نقش پیشبین ناگویی طبعی و حمایت اجتماعی ادراک شده در نتایج درمان دارویی، درمان انگیزشی و درمان ترکیبی (دارویی- انگیزشی) سوء مصرف مواد
مجله علوم روانشناختی 1397; 17 (65) :45-21
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-106-fa.html
دانشگاه تهران ، mahsa_ha@yahoo
چکیده: (2765 مشاهده)
اختلال سوءمصرف مواد یکی از شایعترین و مزمنترین اختلالاتی است که بار زیادی را بر فرد و جامعه تحمیل میکند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش پیشبینیکنندگی ناگویی طبعی و حمایت اجتماعی ادراک شده در نتایج درمان دارویی، درمان انگیزشی و درمان ترکیبی دارویی- انگیزشی سوء مصرف مواد طراحی و اجرا گردید. روش این پژوهش توصیفی و از نمونه طرحهای همبستگی است. بدینمنظور 180 نفر سوءمصرفکننده مواد بهصورت در دسترس انتخاب و بهصورت تصادفی در سه گروه درمان دارویی، مشاوره انگیزشی و درمان ترکیبی دارویی- انگیزشی قرار گرفتند. افراد آزمودنی پیش از درمان پرسشنامههای مربوط به مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده(MSPSS-12) و مقیاس ناگویی طبعی تورنتو (TAS-20) را تکمیل کردند. پس از پایان دوره درمانی تعداد افراد باقی مانده هر گروه درمانی بهترتیب 45، 39 و 43 نفر بود. دادههای پژوهش با استفاده از شاخصها و روشهای آمار توصیفی و استنباطی شامل میانگین، انحراف استاندارد، همبستگی و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفتند. در بررسی پیشبینیپذیری نتایج درمان براساس ناگویی طبعی، نتایج حاکی از امکان پیشبینیپذیری نتایج درمان بر اساس مداخله دارویی بود و ناگویی طبعی نتایج درمانهای انگیزشی و ترکیبی را پس از سه و شش ماه نتوانست پیشبینی کند ( 0/05>p). همچنین نتایج حاکی از سهیم بودن حمایت اجتماعی ادراک شده در پیشبینی نتایج هر سه درمان انگیزشی، دارویی و ترکیبی پس از سه و شش ماه بود (0/05>p). نتایج پژوهش حاضر نشان داد ناگویی طبعی و حمایت اجتماعی ادراک شده در پیشبینی نتایج درمانی سوءمصرف مواد تأثیر گذارند. توجه به این متغیرها میتواند در پیشگیری، تشخیص و درمان سوءمصرف مواد مؤثر باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/4/13 | پذیرش: 1398/4/13 | انتشار: 1398/4/13
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |