Farahzad Bourojeni S, ahmadi R, Ghazanfari A, Sharifi T. (2021). The effectiveness of mindfulness-based and motivational interviewing group therapy on pain self- efficacy and distress tolerance in patients with multiple sclerosis.
Journal of Psychological Science.
20(100), 635-651.
URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-1084-fa.html
فرهزاد بروجنی شهلا، احمدی رضا، غضنفری احمد، شریفی طیبه. مقایسه اثربخشی گروهدرمانی های مبتنی بر ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مجله علوم روانشناختی 1400; 20 (100) :651-635
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-1084-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، rozgarden28@yahoo.com
چکیده: (2694 مشاهده)
زمینه: کیفیت زندگی افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس تحت تأثیر بیماری آنها قرار می گیرد زیرا با مشکلات عصبی بیشماری همراه است، حالی که در بررسی اثربخشی آموزش این نوع از برنامه ها برخودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروز شکاف تحقیقاتی وجود دارد. هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و گروهدرمانی مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس انجام شد. روش: پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیشآزمون – پسآزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس شهرستان بروجن بود که به مرکز شهید وفایی تا سال 1398 مراجعه کرده بودند. از بین 138 نفر بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، 36 بیمار با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و با گمارش تصادفی در گروههای آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله گروه درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (کابات زین و همکاران، 1992) در 12 جلسه 90 دقیقهای وگروه درمانی مصاحبه انگیزشی (دیوید روزن گرین، 2005) در 12 جلسه 90 دقیقهای در گروه آزمایش اجرا شد. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامههای خودکارآمدی درد (نیکولاس، 2007) و تحمل پریشانی (سیمونز و گهر، 2005) بود. تحلیل دادهها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرمافزار SPSS-22 انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد، گروهدرمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر افزایش خودکارآمدی درد (0/002 =p) تأثیر معناداری داشت، همچنین، گروهدرمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی نیز بر افزایش تحمل پریشانی (0/001 =p) تأثیر معناداری داشت، اما بین اثربخشی گروهدرمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس تفاوت معناداری وجود نداشت. پژوهش حاضر نشان داد گروهدرمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی، میزان خودکارآمدی درد و تحمل پریشانی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس را بهبود می بخشد. بر این اساس، بیماران در فرآیند گروهدرمانی ذهن آگاهی و مصاحبه انگیزشی، یاد می گیرند به فرآیند ذهنی از طریق آموزش راهبردهای رفتاری، شناختی و فراشناختی آگاهی یابند، و در این مسیر، میزان تحمل پریشانی و خودکارآمدی درد را بهبود میدهند. نتیجه گیری: اثربخشی گروه درمانی ذهنآگاهی و مصاحبه انگیزشی بر خودکارآمدی درد، تابآوری، تحمل پریشانی و اجتناب تجربهای بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مؤثر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/9/25 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/3/9
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |