دانشیار، گروه روانشناسی دانشگاه امام حسین، تهران، ایران. ، hhatami83@yahoo.com
چکیده: (2542 مشاهده)
زمینه: با وجود این که پژوهشهای بسیاری در ارتباط با تاب آوری عمومی یا روانشناختی تمرکز دارند اما پژوهشهای اندکی در ایران به مسئلهی تاب آوری تحصیلی توجه کردهاند، همچنین مداخلهای که به صورت کاربردی تعلق به مدرسه دانش آموزان را افزایش دهد در پژوهش مورد توجه قرار نگرفته است، بر این اساس سؤال اصلی پژوهش این است که آیا آموزش ذهن آگاهی می تواند بر بهبود تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان اثرگذار باشد؟
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بر تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزانِ دختر دورۀ اول متوسطه انجام شد.
روش: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و گروه گواه و همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزانِ دختردورۀ اول متوسطه شهر تهران در سال 1397-1396 بودند. تعداد 30 نفر با روش نمونهگیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه هر گروه 15 نفر جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تابآوری تحصیلی (ساموئلز، 2004)، پرسشنامه احساس تعلق به مدرسه (بری و همکاران، 2004) و جلسات درمان آموزش ذهن آگاهی (سگال و همکاران، 2002) بودند. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مختلط تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که آموزش ذهن آگاهی باعث افزایش معنادار تابآوری تحصیلی (0/01 p<) و احساس تعلق به مدرسه (0/01 p<) دانشآموزان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شده است. همچنین این تأثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار مانده است.
نتیجهگیری: از یافتههای بالا میتوان نتیجه گرفت که آموزش ذهن آگاهی به واسطه بالا بردن آگاهی دانش آموزان نسبت به زمان حال، منجر به افزایش تاب آوری تحصیلی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان گردید. تکرار تحقیقات با نمونه های بیشتر در مناطق مختلف مورد نیاز است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/5/19 | پذیرش: 1401/4/10 | انتشار: 1401/5/8
بازنشر اطلاعات |
![](https://licensebuttons.net/l/by-nc-nd/4.0/88x31.png) |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |