barzegary ahmadabad L, Issazadegan A, soleimani E, Moradi A. (2023). The effectiveness of transcranial direct current stimulation on the self-conscious affections of shame and guilt and the disgust sensitivity of adolescents with obsessive- compulsive disorder: A single case study.
Journal of Psychological Science.
22(122), 361-376. doi:
10.52547/JPS.22.122.211 URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-1746-fa.html
دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده ادبیات و روانشناسی، دانشگاه اورمیه، اورمیه، ایران. ، leilabarzegary@yahoo.com
چکیده: (220 مشاهده)
زمینه: تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای، یک تکنیک تحریک تعدیل عصبی غیرتهاجمی با تحمل خوب و بدون عوارض جانبی در درمان و بهبود نشانههای وسواسی است که قابلیت تحریکپذیری قشری را به طور مؤثری تعدیل میکند. با این حال، هنوز شواهد قوی و کافی برای استفاده از این روش درمانی در نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری وجود ندارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای بر عاطفه خودآگاه شرم و گناه و حساسیت انزجاری نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری انجام شد.
روش: در این پژوهش از روش تجربی از نوع تک موردی با طرح سنجش پیوسته و آزمودنیهای متفاوت استفاده شد. جامعه آماری شامل نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری مراجعه کننده به مرکز مشاوره یاس شهر تبریز بودند که از بین آن ها، تعداد 4 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و بر اساس پروتکل گرین و همکاران (2020) تحت مداخلۀ ده جلسهای درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای به صورت هفتهای دو بار و هر بار به مدت 20 دقیقه قرار گرفتند. آزمودنیها در مراحل خط پایه، جلسات دوم، چهارم، ششم، هشتم، دهم و یک ماه پیگیری با مقیاس حساسیت انزجاری (هیدت، مککوالی و روزین، 1994)، پرسشنامه احساس گناه (کوگلر و جونز،1992) و پرسشنامه احساس شرم (کوهن، وولف، پانتر و اینسکو،2011) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل دادهها روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و درصد دادههای ناهمپوش استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای در کاهش احساس شرم و گناه و حساسیت انزجاری در نوجوانان با اختلال وسواسی-جبری تأثیر معناداری دارد (RCI≥1/96) و اثرات درمانی در مرحلۀ پیگیری نیز حفظ شده است.
نتیجهگیری: نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری که تحت درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمهای قرار گرفتند، احساس شرم و گناه و حساسیت انزجاری کمتری را تجربه کردند، استفاده از این روش در درمان نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
گزارش مورد |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/4/9 | پذیرش: 1401/6/19 | انتشار: 1402/2/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |