پیام خود را بنویسید
دوره 22، شماره 122 - ( بهار 1402(اردیبهشت)، 1402 )                   جلد 22 شماره 122 صفحات 308-293 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

akbarzadeh H, maleki H, khosravi M, skandari H, zahedi S. (2023). Identification and leveling of psychological, cultural, and social effective factors on sustainable sexual health based on interpretive structural equations. Journal of Psychological Science. 22(122), 293-308. doi:10.52547/JPS.22.122.293
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-1793-fa.html
اکبرزاده حسام، ملکی حسن، خسروی محبوبه، اسکندری حسین، زاهدی شمس السادات. شناسایی و سطح‌بندی عوامل مؤثر روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی بر سلامت جنسی پایدار بر اساس معادلات ساختاری تفسیری مجله علوم روانشناختی 1402; 22 (122) :308-293 10.52547/JPS.22.122.293

URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-1793-fa.html


استاد، گروه مطالعات برنامه درسی، دانشکده روانشناسی و علوم‌تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران. ، maleki@atu.ac.ir
چکیده:   (338 مشاهده)
زمینه: امروزه سلامت جنسی و فراهم آوردن زمینه تحقق آن، به یک گفتمان و هدف پایداری در توسعه تبدیل شده است که در اثر معضل‌های برآمده از شرایط نامطلوب جهانی در این زمینه، به مرکز توجه سیاستمداران، صاحب‌نظران و پژوهشگران سوق داده شده است.
هدف: هدف این پژوهش شناسایی و سطح‌بندی عوامل مؤثر روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی بر سلامت جنسی بر اساس مدل معادلات ساختاری تفسیری بود.
روش: این پژوهش به‌صورت توصیفی - پیمایشی صورت گرفته است که در بخش اول با احصای ابعاد و مؤلفه‌های مرتبط با سلامت جنسی پایدار و در بخش دوم، ارزیابی و سطح‌بندی این مؤلفه‌ها انجام گرفت. در بخش تحلیل محتوا جامعه و محیط پژوهش را کلیه منابع دست‌اول و دوم شامل کتب، مقاله‌ها، سایت‌های تخصصی، اسناد بالادستی، جزوات و نشریه‌ها تشکیل می‌دهند که برای مطالعه عوامل توسعه سلامت جنسی مورد توجه محقق بود. در بخش سطح‌بندی نیز جامعه آماری را کلیه خبرگان حوزه مطالعاتی مرتبط با آموزش بهداشت جنسی، تربیت جنسی، آموزش‌وپرورش و روانشناسی خانواده تشکیل می‌دادند که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند تعداد 16 نفر به‌عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش تحلیل محتوا کاربرگ های تحلیل محتوای منابع دست‌اول و دوم در راستای اهداف پژوهش و دسته‌بندی آن‌ها بود و در بخش سطح‌بندی و به‌منظور مشخص نمودن تأثیر علت و معلولی عوامل مستخرج و سطح‌بندی آن‌ها، از پرسشنامه‌ی محقق ساخته‌ای که بر اساس مدل ISM طراحی شده بود، استفاده گردید و به‌منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از رویکرد مدل‌سازی ساختاری تفسیری و ارائه مدل عوامل توسعه سلامت جنسی پایدار استفاده شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد به رسمیت شناختن حقوق جنسی، احترام به حقوق جنسی، آموزش ارزش‌های فرهنگی و اجتماعی در این زمینه، احترام به تفاوت‌های فرهنگی ذیل عنوان عوامل فرهنگی و اجتماعی؛ آموزش بیان گرایش‌های جنسی در دوران کودکی، آموزش مسائل مربوط به رشد و نیازهای نوجوانان، آگاهی بخشی رشد جنسی در دوره نوجوانی، تحکیم هویت جنسی، ایجاد اعتماد به خود، آموزش مسائل باروری سالم ذیل عنوان عوامل روانشناختی دارای اولویت بودند.
نتیجه‌گیری: تحقق سلامت جنسی نیازمند آموزش مداوم از زمان کودکی است که به‌صورت پایدار انجام گردد و لازمه‌ی رسیدن به این نوع سلامت آموزش و توانمندی کودکان در حوزه‌های روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی است.
متن کامل [PDF 1208 kb]   (207 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1401/5/27 | پذیرش: 1401/7/28 | انتشار: 1402/2/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)