دانشیار، گروه روانشناسی بالینی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، far.keshavarzi@gmail.com
چکیده: (۱۱۹۵ مشاهده)
زمینه: اختلال یادگیری مفهومی است که روز به روز حساسیت بیشتری از سوی معلمان و خانواده ها به خود جلب میکند و به سبب همه گیری بالا در مدارس نیازمند توجه ویژه پژوهشگران در جهت شناسایی راه های مداخله کاربردی و کارآمد است. مرور پژوهش ها نشان میدهد که مداخلاتی از قبیل مهارت آموزی پردازشهای چهارگانه کمتر توجه شده است.
هدف: این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی مهارتآموزی پردازشهای چهارگانه مغز بر کارکردهای شناختی دانشآموزان دارای اختلال یادگیری در خواندن انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری دوماهه با گروه کنترل بود. جامعه آماری مشتمل بر دانشآموزان با تشخیص اختلال یادگیری در خواندن در دوره دوم ابتدایی در سه پایه 4، 5، 6 دوره ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. برای انتخاب نمونه از روش نمونهگیری هدفمند استفاده شد. بر این اساس، 20 نفر از این افراد انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. آزمودنیها در گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل تست هوش وکسلر کودکان (WISC-V)، آزمون CAS و دوره آموزش پردازشهای چهارگانه مغز بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون تحلیل کواریانس و اندازه گیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: بر اساس یافته ها، مهارتآموزی پردازشهای چهارگانه مغز بر کارکردهای شناختی (درک کلامی، توانایی بصری فضایی، استدلال سیال، حافظه فعال، سرعت پردازش) دانشآموزان دارای اختلال یادگیری خواندن در سطح معنیداری 0/001 اثربخش بود.
نتیجهگیری: بر اساس این یافته ها، برگزاری کارگاهها و دورههای آموزش مهارتآموزی پردازشهای چهارگانه مغز برای متخصصان مراکز اختلال یادگیری آموزش و پرورش از سویی و همچنین، آشناسازی خانواده با برخی راهبردهای مهم آموزش از سوی دیگر میتواند بهبود جدی در وضعیت اختلال یادگیری دانشآموزان به بار آورد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/2 | پذیرش: 1401/9/10 | انتشار: 1402/5/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |