استادیار، گروه روانشناسی، واحد نجفآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجفآباد، ایران. ، sh.jabalameli@phu.iaun.ac.ir
چکیده: (۱۰۳۰ مشاهده)
زمینه: بر اساس شواهد، بیماران مبتلا به عروق کرونر فشارخون ناپایدار و انعطافپذیری کنشی پایینی دارند که این عوامل موجب عود بیماری و افزایش خطر مرگ و میر میشود. بر اساس مطالعات پیشین، درمان بینفردی میتواند به درمان اختلالات مزمن کمک کند، اما در مورد اثربخشی این نوع درمان بر انعطافپذیری کنشی و فشارخون زنان مبتلا به بیماری عروق کرونر، شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان بین فردی بر انعطافپذیری کنشی و فشارخون زنان مبتلابه بیماری عروق کرونر انجام شد.
روش: پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیشآزمون - پسآزمون با گروه گواه همراه با یک دورۀ پیگیری (45 روزه) بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی بیماران زن مبتلا به بیماری عروق کرونر مراجعهکننده به کلینیک بازتوانی قلب بیمارستان افشار یزد در سال 1400 بود که 28 نفر از آنها به روش هدفمند انتخاب شده و با گمارش تصادفی در گروههای آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای جمعآوری اطلاعات شامل پرسشنامه کونور و دیویدسون (2003) و دستگاه فشارسنج بود. دادهها با بهرهگیری از تحلیل واریانس آمیخته و نرمافزار SPSS24 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: طبق نتایج به دست آمده، درمان بینفردی تأثیر معناداری بر انعطافپذیری کنشی بیماران دارد (0/05 >P). با این که این درمان تأثیر معناداری بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک در پایان مداخلات دارد اما این تأثیر در مرحلۀ پیگیری معنادار نبود (0/05 <P).
نتیجهگیری: بر اساس یافتههای پژوهش حاضر، به نظر میرسد درمان بینفردی موجب بهبود انعطافپذیری کنشی بیماران عروق کرونر میشود. بنابراین آگاهی متخصصان از این درمان در جهت بهبود انعطافپذیری کنشی و فشارخون بیماران عروق کرونر حائز اهمیت است
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/9/8 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1402/6/11
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |