دانشیار، گروه جامعه شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاداسلامی، رودهن، ایران. ، khalil_mirzaee@iau.ac.ir
چکیده: (791 مشاهده)
زمینه: اولین آموزش دهنده و ایجاد کنندۀ یک نسل آگاه و برخوردار از علم برای فراهم نمودن زمینههای پیشرفت و توسعه در یک کشور و یک جامعه، زنان هستند. بنابراین کافی است که پیشرفت و توسعه زنان یک جامعه را برابر با پیشرفت و توسعه آن کشور نیز بدانیم. مرور مطالعات پیشین نشان داد در مورد فراتحلیل روانشناختی مطالعات زنانگی و توسعه اجتماعی در ایران، شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل (ترکیب) مطالعات انجام شده در حوزۀ زنانگی و توسعه انجام شد.
روش: روش مورد استفاده در پژوهش حاضر، روش فراتحلیل بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی مطالعات در دسترس و مرتبط بود که در فاصلۀ سالهای 1385 تا 1401 در ایران و به زبان فارسی به صورت مقالۀ علمی منتشر شده بودند. پس از بررسی ملاکهای ورود و خروج، 55 اندازه اثر از 17 مطالعه دارای شرایط فراتحلیل، به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل حساسیت، نمودار قیفی، مدلهای تصادفی و تحلیل ناهمگنی با استفاده از نرمافزار 2CMA استفاده شد.
یافته ها: یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که میزان اندازۀ اثر ترکیبی برای مدل تصادفی (مدل انتخاب شده برای این فراتحلیل) برابر با 0/497 به دست آمد که از لحاظ آماری معنادار بود (0/001>p). اندازۀ اثر به دست آمده از مطالعات طبق جدول تفسیر اندازه کوهن، متوسط محاسبه شد. همچنین با در نظر گرفتن توسعه اجتماعی به عنوان متغیر تعدیل کننده، این ضریب 603/0 محاسبه شد که در سطح ( 0/001 >p) معنادار بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعۀ حاضر، بیشترین اندازۀ اثر ترکیبی مربوط به توسعۀ اجتماعی و کمترین آن مربوط به توسعۀ اقتصادی بود. علیرغم این که 50 درصد نیروهای بالقوه در هر جامعهای را زنان تشکیل میدهند، اما زنان ایرانی به دلیل مسئولیتهای خانهداری و محدودیتهای موجود در جامعه، تأثیر متوسطی در توسعه دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/4/22 | پذیرش: 1402/6/20 | انتشار: 1403/1/8
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |