استاد، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، dr-zahrakar@gmail.com
چکیده: (۹۹۹ مشاهده)
زمینه: یکی از شایعترین مشکلات در سطوح مختلف تحصیلی به ویژه در دورۀ نوجوانی، اهمالکاری تحصیلی است. اهمالکاری از مهمترین علل عدم موفقیت دانشآموزان در یادگیری و دستیابی به پیشرفت تحصیلی است. مداخلههای آموزشی مبتنی بر نظریۀ انتخاب و تحلیل رفتار متقابل دو نوع مداخلۀ متفاوت هستند که به ترتیب بر عوامل درونی و بینفردی تأکید میکنند و در مورد مقایسۀ اثربخشی آنها بر اهمالکاری تحصیلی دانشآموزان دختر، شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسۀ اثربخشی آموزشهای مبتنی بر نظریۀ انتخاب و تحلیل رفتار متقابل بر اهمالکاری تحصیلی دانشآموزان دختر انجام شد.
روش: روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیشآزمون - پسآزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایۀ نهم شهر کوه دشت در سال تحصیلی 1399- 1398 بود که با روش نمونهگیری خوشهای چندمرحلهای 45 نفر انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری (دو گروه آزمایش: نظریۀ انتخاب و تحلیل رفتار متقابل و یک گروه گواه) جایگزین شدند. به منظور جمعآوری اطلاعات از مقیاس ارزیابی اهمال کاری تحصیلی- نسخۀ دانش آموز (سولومون و راثبلوم، 1984) استفاده شد. همچنین برنامههای آموزشی مبتنی بر نظریۀ انتخاب (نیکبخت و همکاران، 1392؛ گلاسر، 1999) و مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل (استوارت و جونز، 2009) در هشت جلسه به ترتیب بر روی گروههای آزمایش اول و دوم اجرا شد. همچنین دادههای پژوهش با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر با بهرهگیری از نرمافزار SPSS-23 تحلیل شدند.
یافته ها: یافتهها نشان داد که هر دو آموزش مبتنی بر نظریۀ انتخاب و تحلیل رفتار متقابل (به ترتیب با اندازه اثر 0/870 و 0/721) بر اهمالکاری تحصیلی دانشآموزان دختر پایۀ نهم تأثیر معنیدار و پایداری داشتند. (0/001 ≥P). همچنین نتایج مقایسه مداخلهها در آزمون تعقیبی بنفرونی نیز نشان داد که اثربخشی آموزش مبتنی بر نظریۀ انتخاب بر کاهش اهمالکاری تحصیلی بیشتر از تحلیل رفتار متقابل بود (0/001 ≥P).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده به نظر میرسد، مداخلات آموزشی مبتنی بر نظریۀ انتخاب و تحلیل رفتار متقابل بر کاهش اهمالکاری تحصیلی دانشآموزان دختر مؤثر بودند، اما برنامۀ آموزش مبتنی بر نظریۀ انتخاب به دلیل افزایش دادن خودباوری تحصیلی و بهبود مهارتهای فراشناختی دانشآموزان اثربخشی بیشتری دارد، به همین دلیل پیشنهاد میشود مشاوران مدارس بیشتر از این روش آموزشی برای کاهش اهمالکاری تحصیلی دانشآموزان استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/5/14 | پذیرش: 1402/7/20 | انتشار: 1402/9/29
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |