پیام خود را بنویسید
تابستان 1403(تیر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشیار، گروه روانشناسی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران ، Kord_b@yahoo.com
چکیده:   (82 مشاهده)
زمینه: بی ‌صداقتی تحصیلی نه تنها ارزش ‌های اصالت و انصاف را خدشه می ‌زند، بلکه محیط یادگیری را نیز تحت تأثیر قرار می ‌دهد و از توسعه دانش و مهارت‌ های واقعی جلوگیری می‌ کند. فهم عمیق ‌تر از فرایندهای روانی و شخصیتی در بی ­صداقتی تحصیلی می‌ تواند در ارائه راهکارهایی برای ارتقای هویت اخلاقی و کیفیت زندگی تحصیلی دانش‌آموزان کمک نماید. علی رغم اهمیت این موضوع، در پیشینه این حوزه، تعاملات میان ویژگی­ های شخصیتی، هویت اخلاقی و بی­ صداقتی تحصیلی مورد مطالعه قرار نگرفته‌ است.
هدف: هدف از انجام این پژوهش بررسی مدل­ یابی معادلات ساختاری بی صداقتی تحصیلی بر اساس ویژگی ­های شخصیتی با نقش میانجی هویت اخلاقی در دانش ­آموزان شهر تهران بود.
روش: طرح پژوهش توصیفی از نوع مدل‏سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش­ آموزان پسر دوره اول متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بود که از این میان 500 نفر با استفاده از روش نمونه ­گیری در دسترس انتخاب شدند. برای اندازه‏گیری متغیرهای پژوهش از مقیاس بی صداقتی تحصیلی (ویترسپون و همکاران، 2010)، سیاهه تجدید نظر شده پنج عامل شخصیت (کاستا و مک­ کری، 2008) و پرسشنامه هویت اخلاقی (بلک و رینودلدز، 2016) استفاده شد. داده ­ها با ضریب همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم­افزار SPSS و AMOS نسخه 24 تحلیل شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که بین ویژگیهای شخصیتی و هویت اخلاقی با بی ­صداقتی تحصیلی رابطه معناداری وجود دارد (0/01 >P). همچنین نتایج نشان داد مسیرهای مستقیم این پژوهش معنادار شدند و مسیرهای غیرمستقیم ویژگی­ های شخصیتی از طریق نقش میانجی هویت اخلاقی بر بی صداقتی تحصیلی دانش ­آموزان معنادار بود. بر اساس یافته‏های این پژوهش، مدل نهایی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود (0/052 =RMSEA و 0/05>P-value) و مدل نهایی ارزیابی شده از برازندگی مطلوبی برخوردار است.
نتیجه‌گیری: از نتایج این پژوهش می‏توان در راستای کاهش بی­ صداقتی تحصیلی دانش­ آموزان با در نظر گرفتن نقش متغیرهای ویژگی­های شخصیتی و هویت اخلاقی کمک گرفت. از جمله اقداماتی که می­توان در این زمینه انجام داد، برگزاری وبینارهایی با هدف بهبود وضعیت ویژگی‏ های شخصیتی و هویت اخلاقی با کاهش گرایش به بی­ صداقتی و تقلب تحصیلی در دانش­ آموزان است و همچنین، مشاورین تحصیلی در صورت لزوم مداخلات آموزشی برای تقویت و ارتقای ویژگی­ های شخصیتی و هویت اخلاقی را تدوین نمایند
متن کامل [PDF 1312 kb]   (31 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/8/12 | پذیرش: 1403/4/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)