پیام خود را بنویسید
تابستان 1404(مرداد)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار گروه روانشناسی، واحد علوم و تحقیقات. دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، dr.bitanasrolahi@gmail.com
چکیده:   (55 مشاهده)
زمینه: اضطراب، تشویش یا دلشوره از یک احساس منتشر، ناخوشایند و مبهم هراس و نگرانی با منشأ ناشناخته است که شامل عدم اطمینان، درماندگی و برانگیختگی فیزیولوژی است. تاکنون مطالعات متعددی به بررسی نتیجه درمان­های مختلف بر اضطراب پرداخته­اند ولی مطالعه­ای به روش طرحواره درمانی بر کمال­گرایی، مسئولیت­پذیری و عزت­نفس زنان در درمان اضطراب انجام نشده است.
هدف: ﭘﮋوﻫﺶ حاضر با هدف اثربخشی درمان اضطراب به روش طرحواره‌درمانی بر کمال‌گرایی، مسئولیت‌پذیری و عزت‌نفس زنان انجام شد.
روش: پژوهش حاضر نیمه­آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری متشکل از تمامی زنان دارای اضطراب 20 تا 30 سال مراجعه‌کننده به کلینیک حضور نو واقع در شهر تهران بود. از این افراد تعداد 30 نفر به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند و پیش از اجرای مداخلات پرسشنامه‌های کمال‌گرایی (تری-شورت و همکاران، 1995)، مسئولیت‌پذیری (گاف، 1984) و عزت‎‌نفس (روزنبرگ، 1965) را تکمیل کردند. پس از آن، گروه آزمایش تحت آموزش طرحواره‌درمانی قرار گرفت. در نهایت هر دو گروه پس‌آزمون را دریافت کردند. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک‌متغیری و چندمتغیری به کمک نرم‌افزار SPSSV19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته­ ها: یافته­ها نشان داد بین دو گروه در دو مؤلفه کمال‌گرایی مثبت (019/0 >p و 275/6 =F) و کمال‌گرایی منفی (006/0 >p و
136/9
=F) تفاوت معنی‌داری وجود دارد. همچنین نتایج حاکی از آن بود که در متغیر مسئولیت‌پذیری (009/0 >p و 808/7 =F) و عزت‌نفس (001/0 >p و 439/13 =F) بین دو گروه تفاوت معنی‌داری وجود دارد.

نتیجه‌گیری: استفاده از روش طرحواره‌درمانی در درمان اضطراب باعث کاهش کمال‌گرایی و ارتقای مسئولیت‌پذیری و عزت‌نفس افراد شده و ازاین­رو آگاهی از این آموزش می‌تواند در جهت بهبود متغیرهای کمال‌گرایی، مسئولیت‌پذیری و عزت‌نفس افراد داری اضطراب به روانشناسان، مشاوران، دانشجویان و سایر متخصصان کمک نماید.
متن کامل [PDF 1300 kb]   (26 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/11/18 | پذیرش: 1403/1/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)