دانشجوی دکترای حکمت هنر دینی، گروه حکمت هنر دینی، دانشکده هنر و اندیشه، دانشگاه ادیان و مذاهب قم، ایران (نویسنده مسئول). ، khosravim094@gmail.com
چکیده: (80 مشاهده)
زمینه: خلاقیت و خیال از عناصر اساسی در فرایند آفرینش هنری به شمار میآیند. این دو مفهوم در طول تاریخ تفکر فلسفی و روانشناختی مورد توجه متفکران قرار گرفتهاند. این متفکران، هانری کربن و پل ریکور، هر یک به گونهای متفاوت به تحلیل این مفاهیم پرداختهاند. تاکنون مطالعهای به بررسی روانشناختی خلاقیت و خیال در دیدگاه این دو فیلسوف نپرداخته است.
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و تحلیل دیدگاههای هانری کربن و پل ریکور در مورد خلاقیت و خیال و نقش این مفاهیم در فهم اثر هنری بود.
روش: این مطالعه یک مروری نقلی بود. با استفاده از کلیدواژههای خلاقیت، خیال، اثر هنری، پل ریکور، هانری کربن، دیدگاه فلسفی در پایگاههای اختصاصی نظیر، SID، Magiran، PubMed، Scopus و Science Direct جستجو انجام شد. تعداد 23 مقاله بازیابی شده و پس از بررسی ملاکهای ورود و خروج، 14 مقاله از جمله مقالاتی که ارتباط مستقیمی با موضوع بحث نداشتند و مقالات با یافتههای تکراری حذف شدند.
یافته ها: کربن، خیال را به عنوان یک "عالم مستقل" معرفی میکند که بین عالم محسوس و عالم معقول است.از دیدگاه کربن، خلاقیت در فرایندهای هنری ناشی از توانایی هنرمند در دسترسی به عالم خیال و تبدیل تجربیات و مفاهیم معنوی به آثار هنری است.ریکور خلاقیت را در قالب فرایند روایتپردازی و تأویل بررسی می کند. او خلاقیت در هنر را نتیجه توانایی هنرمند در ساختن و بازسازی روایتها می داند که تجربیات و احساسات انسانی را به شکلی معنادار به تصویر میکشند.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که آنها به ارتباط میان خیال، خلاقیت و معنویت تأکید دارند که میتواند به فهم بهتری از نقش معنوی و فرهنگی خیال در جوامع انسانی کمک کند. این دیدگاهها ارتباط عمیق بین ابعاد فرهنگی و هنری انسان را بیشتر مشخص میکند و به توسعه مفاهیمی مانند خلاقیت، معنویت و هنر در حوزههای مختلف انسانی کمک کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/12/29 | پذیرش: 1403/2/31
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |