Pourebrahimi M, Sarafraz M, Hadianfard H, Mohammadi N. (2024). Comparing of the asymmetry of brain waves in the resting stage and imaginary exposure to obsession-provoking situation in people with obsessive-compulsive disorder with harm avoidance motivation.
Journal of Psychological Science.
23(134), 253-271. doi:
10.52547/JPS.23.134.253 URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-2426-fa.html
استادیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران. ، msarafraz@shirazu.ac.ir
چکیده: (359 مشاهده)
زمینه: اختلال وسواس-جبری یک اختلال ناهمگن با علائم مختلف و زیرگروه های متفاوت است. جهت درک این اختلال و بررسی بسترهای عصب شناختی آن، اکثر مطالعات بدون توجه به ناهمگنی علائم و زیرگروه های آن، عملکرد لوب پیشانی افراد مبتلا را در حالت استراحت بررسی کردهاند؛ اما ویژگی های الکتروانسفالوگرافی کمی همه کانالهای مغز برای زیرگروه های مختلف این اختلال به صورت مجزا و در موقعیت های متفاوت بررسی نشده است.
هدف: این مطالعه با هدف بررسی شاخص عدم تقارن همه لوب های مغز، در زیرگروه اختلال وسواسی-جبری با انگیزه اجتناب از آسیب در مواجهه تصوری با موقعیت برانگیزاننده وسواس نسبت به مرحله استراحت انجام شد.
روش: پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش آزمایشی بود. جامعه آماری را تمام بیماران مبتلا به اختلال وسواسی-جبری با انگیزه اجتناب از آسیب مراجعه کننده به مرکز مشاوره پیوند شهر کرمان در سال 1401-1402 تشکیل دادند. جهت انجام مطالعه، 45 نفر به روش در دسترس و بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند و با تکمیل مقیاس وسواس جبری ییل-براون (گودمن و همکاران، 1986)، مصاحبه ابعاد هسته اجباری (سامرفلد و همکاران، 2014)، پرسشنامه ابعاد هسته ای وسواسی-اجباری (سامرفلد و همکاران، 1999) و ثبت امواج الکتریکی مغز مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های به دست آمده با روش تبدیل فوریه کمی گردیده و با استفاده از آزمون تی زوجی و نرمافزار SPSS-26 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها: نتایج افزایش معنادار باند فرکانسی تتا در فرونتال چپ (FP1-FP2 و F3-F4)، آلفا در فرونتال چپ (F3-F4 و F7-F8) و تمپورال چپ (T3-T4) و بتا در پاریتال راست (P3-P4) را نشان داد (01/0 >p).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر حاکی از درگیری امواج آهسته لوب فرونتال و تمپورال چپ، و امواج سریع پاریتال راست در طول مواجهه در زیرگروه اختلال وسواسی-جبری با انگیزه اجتناب از آسیب بود. این یافته ها امکان استفاده از روش های نوروفیزیولوژیک غیرتهاجمی را در درمان دقیق تر این زیرگروه فراهم می کند و پژوهش های بیشتر در مورد ویژگی های الکتروانسفالوگرافی کمی به عنوان نشانگرهای زیستی ممکن برای سایر زیرگروه های همگن اختلال وسواسی-جبری را ترغیب می کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/11/7 | پذیرش: 1403/1/10 | انتشار: 1403/2/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |