استاد، گروه روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. ، basharpoor_sajjad@uma.ac.ir
چکیده: (308 مشاهده)
زمینه: اختلال وسواسی-اجباری شدیداً ناتوان کننده است. تاکتون مداخلههای مختلفی برای درمان اختلال وسواس فکری-عملی به کار گرفته شده است ولی اثربخشی درمان کاهش تصور خطر بر اجتناب رفتاری و اضطراب مرگ مورد بررسی قرار نگرفته است.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان کاهش تصور خطر (DIRT) بر اجتناب رفتاری و اضطراب مرگ افراد مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری بود.
روش: روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی افراد مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری شهر اهواز در سال 1402 تشکیل دادند. تعداد 38 نفر از این افراد به روش نمونهگیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایشی (19 نفر) و گواه (19 نفر) به تصادف جایگزین شدند. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان کاهش تصور خطر قرار (جونز و همکاران، 2001) گرفتند و گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. برای جمعآوری دادهها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون از آزمونهای اضطراب مرگ (تمپلر، 1970) و اجتناب از تجربه (گامز و همکاران، 2011) استفاده شد. دادههای به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-24 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که پس از کنترل اثرات پیشآزمون، تفاوت معنیداری بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه در کاهش میزان متغیرهای اجتناب رفتاری و اضطراب مرگ افراد مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری وجود داشت (05/0 >p).
نتیجه گیری: باتوجه به نتایج این مطالعه توصیه می شود رواندرمانگران از درمان کاهش تصور خطر به عنوان مداخلهای مؤثر در زمینه کاهش اجتناب رفتاری و اضطراب مرگ افراد مبتلا به اختلال وسواسی-اجباری بهره ببرند. همچنبن برگزاری همایش ها و سمینارهایی با موضوعات درمان کاهش تصور خطر، جهت رشد و پیشـرفت بیشتر این درمان توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/12/16 | پذیرش: 1403/2/20 | انتشار: 1403/3/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |