پیام خود را بنویسید
دوره 24، شماره 147 - ( بهار 1404(خرداد)، 1404 )                   جلد 24 شماره 147 صفحات 41-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Salehi B, Kimiaei S A, Amin Yazdi S A, Kareshki H. (2025). Comparing the Effectiveness of Emotional Safety Training and Its Enrichment with Self-Compassion on Self-Esteem, Attachment, and Social-Emotional Competence in Housewives. Journal of Psychological Science. 24(147), 21-41.
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-2489-fa.html
صالحی بلن، کیمیایی سیدعلی، امین یزدی سیدامیر، کارشکی حسین. مقایسه اثربخشی آموزش امنیت هیجانی و غنی‌سازی آن با شفقت به خود بر عزت‌نفس، دلبستگی و شایستگی اجتماعی‌-‌هیجانی در زنان خانه‌دار مجله علوم روانشناختی 1404; 24 (147) :41-21

URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-2489-fa.html


دانشیار گروه روان‌شناسی مشاوره و تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. ، kimiaee@um.ac.ir
چکیده:   (602 مشاهده)
زمینه: در چارچوب نقش خانه‌داری، جامعه اغلب از زنان خانه‌دار انتظار دارد که رفتارهای منفعل، عاطفی، مطیع و فداکارانه‌ داشته باشند. این انتظارات به مرور زمان درونی شده و تأثیرات منفی در سلامت اجتماعی، مهارت‌های ارتباطی و عزت ‌نفس زنان خانه‌دار در روابط اجتماعی می‌گذارد. با این حال، مطالعه‌ای به بررسی مقایسه‌ای آموزش امنیت هیجانی و غنی‌سازی آن با شفقت به خود بر عزت‌نفس، دلبستگی و شایستگی اجتماعی‌-‌هیجانی در زنان خانه‌دار، نپرداخته است. هدف: مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش امنیت هیجانی و غنی سازی آن با شفقت به خود بر عزت‌نفس، دلبستگی و شایستگی اجتماعی‌-‌ هیجانی در زنان خانه‌دار انجام شد. روش: روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش­آزمون - پس‌آزمون با گروه گواه به همراه پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان خانه‌دار شهر مشهد در تابستان سال 1402 بود که از میان آن‌ها 45 نفر بر اساس معیارهای ورود و خروج مطالعه به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شده و در سه گروه 15 نفری شامل دو گروه آزمایش و یک گروه گواه قرار گرفتند. گروه‌های آزمایش اول و دوم طی 12 جلسه 90 دقیقه‌ای به ترتیب تحت آموزش امنیت هیجانی (کترال، 2006) و آموزش امنیت هیجانی غنی شده با شفقت به خود (صالحی، 1402) قرار گرفتند. گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. پرسشنامه‌های عزت­نفس (روزنبرگ، 1965)، دلبستگی (کولینز و رید، 1990) و شایستگی اجتماعی- هیجانی (ژو و ای، 2012در سه مرحله پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری تکمیل شد. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر در نرم‌افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد. یافته ­ها: نتایج نشان داد آموزش امنیت هیجانی و آموزش امنیت هیجانی غنی شده با شفقت به خود باعث ارتقاء عزت‌نفس، دلبستگی و شایستگی اجتماعی‌-‌هیجانی در زنان خانه‌دار شدند (05/0 >p) و آموزش امنیت هیجانی غنی شده با شفقت به خود به شکل معناداری اثربخشی بیشتری در مقایسه با آموزش امنیت هیجانی داشته است (05/0 >p) و این نتایج در دوره پیگیری نیز حفظ شد. نتیجه‌گیری: با آموزش امنیت هیجانی غنی شده با شفقت به خود، علاوه بر تنظیم هیجان در زنان خانه‌دار، دلبستگی ایمن تقویت شده، عزت‌نفس و شایستگی اجتماعی- هیجانی ارتقاء می‌یابد که منجر به شفقت به خود نیز می‌شود و می‌تواند دلیلی بر تفاوت اثربخشی این مداخله آموزشی باشد.
 
متن کامل [PDF 1513 kb]   (335 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/3/15 | پذیرش: 1404/1/1 | انتشار: 1403/12/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)