پیام خود را بنویسید
پاییز 1404(مهر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، گروه علوم تربیتی, دانشکده علوم انسانی, واحد الیگودرز, دانشگاه آزاد اسلامی, الیگودرز, ایران. ، Ghaffari20500@yahoo.com
چکیده:   (65 مشاهده)
زمینه: اعتیاد به اینترنت، معضلی است که سلامت روانی و اجتماعی نوجوانان را تهدید می‌کند. شناسایی و درک عواملی که منجر به اعتیاد به اینترنت می‌شود، بسیار حائز اهمیت است. در مورد نقش سواد رسانه‌ای و تنظیم شناختی هیجان در پیش‌بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس شیوۀ فرزندپروری و کنترل روانشناختی دانش‌آموزان دورۀ متوسطه، خلا پژوهشی وجود دارد.
هدف: هدف از انجام این پژوهش، تدوین الگوی پیش‌بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس شیوۀ فرزندپروری و کنترل روانشناختی و نقش میانجی­گر سواد رسانه‌ای و تنظیم شناختی هیجان در دانش‌آموزان دورۀ متوسطه شهر کرمانشاه بود.
روش: روش این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی دانش‌آموزان دورۀ متوسطه شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1403-1402 بود. برای انتخاب نمونۀ آماری با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای، 384 نفر از دانش‌آموزان مدارس دورۀ متوسطه شهر کرمانشاه انتخاب شدند. ابزارهای جمع‌آوری اطلاعات در این پژوهش شامل پرسشنامه‌های اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، شیوه‌های فرزندپروری (بامریند، 1991)، کنترل روانشناختی وابسته ‌مدار و پیشرفت ‌مدار (سوننز و همکاران، 2010)، سواد رسانه‌ای (تامن، 1995) و تنظیم شناختی هیجان (گرانفسکی و کرایج، 2006) بود. هم‌چنین داده‌های این پژوهش از طریق روش تحلیل مسیر و با استفاده از نرم‌افزار SMARTPLS مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که اعتیاد به اینترنت از طریق شیوه‌های فرزندپروری به طور مستقیم و با نقش میانجی­گر سواد رسانه‌ای و تنظیم شناختی هیجان قابل پیش‌بینی است (05/0 >P)، ولی از طریق کنترل روانشناختی به طور مستقیم و با نقش میانجی­گر تفسیر نمی‌شود.
نتیجه‌گیری: بر اساس یافته های این پژوهش پیشنهاد می‌شود که برنامه‌های آموزشی در مدارس جهت آگاهی بیشتر والدین نسبت به تأثیرات مخرب استفاده زیاد از اینترنت بر فرزندان‌شان در نظر گرفته شود. هم‌چنین با توجه تأیید تأثیر شیوۀ فرزندپروری بر وضعیت اعتیاد به اینترنت در این پژوهش، این آموزش‌ها می‌تواند به والدین در شیوه‌های مؤثر فرزندپروری کمک کند.
 
متن کامل [PDF 1406 kb]   (26 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/7/20 | پذیرش: 1403/9/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)