Mahdavi M, Afrooz G, Shokouhi-Yekta M, Salehi K, Moghadam-Zadeh A. (2021). Examining and adapting multiple intelligences assessment components for primary school students; a native look.
Journal of Psychological Science.
20(102), 823-835.
URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-964-fa.html
مهدوی مجتبی، افروز غلامعلی، شکوهی یکتا محسن، صالحی کیوان، مقدم زاده علی. بررسی و انطباق مؤلفه های سنجش هوشهای چندگانه با نگاه بومی برای دانشآموزان دورۀ اول ابتدایی مجله علوم روانشناختی 1400; 20 (102) :835-823
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-964-fa.html
استاد ممتاز، دانشکده روانشناسی و علومتربیتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران ، afrooz@ut.ac.ir
چکیده: (2062 مشاهده)
زمینه: نظریه گاردنر، پایه و اساسی را برای تشخیص تواناییها و استعدادهای متفاوت پیریزی میکند؛ اما ارزیابی هوشهای چندگانه کاری بسیار دشوار است و ابزارهای موجود از درستیآزمایی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار نیستند و بر اساس فرهنگ ایرانی طراحی نشدهاند. هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی و انطباق مؤلفههای سنجش هوشهای چندگانه با نگاه بومی برای دانشآموزان دوره اول ابتدایی بود. روش: طرح حاضر از نظر هدف جزو طرحهای تحقیق و توسعه و از نظر شیوۀ گردآوری دادهها از نوع توصیفی است. جامعۀ آماری را معلمان دورۀ اول مقطع ابتدایی شاغل به تدریس در سال 1399 در شهرستان تهران تشکیل میدهند که از آن میان، 318 نفر بهصورت در دسترس انتخاب شدند. یافتهها: نتایج تحلیل عاملی نشان داد ساختار هشت مؤلفهای بر اساس روش تعمیمیافته کمترین مجذورات و روش ایکوامکس مناسبترین و سادهترین ساختار برای این دادهها است. تحلیل عاملی تأییدی نشانگر آن بود که ساختار تحلیل عاملی اکتشافی از شاخصهای مناسب برازش برخوردار است. افزون بر آن، خرده مقیاسها از ضرایب همگونی درونی مناسبی برخوردارند و دامنۀ آنها بین0/79 (هوش موسیقیایی) تا 0/92 (هوش بین فردی) است. نتیجهگیری: بهطورکلی، نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که با توجه به ویژگیهای روانسنجی مطلوب فرم معلم مقیاس هوشهای چندگانه برای دانشآموزان دوره اول ابتدایی، از آن میتوان برای شناسایی هوشهای چندگانه دانشآموزان در مجموعههای آموزشی در جامعه ایرانی استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/6/26 | پذیرش: 1400/6/10 | انتشار: 1400/6/10
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |