Mokhtari F, Hatami H, Ahadi H, Sarami Foroushani G. (2021). Effectiveness of cosmetic nose surgery on psychological well-being, quality of life, and body image in applicants of cosmetic surgery.
Journal of Psychological Science.
20(99), 365-378.
URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-989-fa.html
مختاری فاطمه، حاتمی حمید رضا، احدی حسن، صرامی فروشانی غلامرضا. اثربخشی عمل جراحی زیبایی بینی بر رواندرستی روانشناختی، کیفیت زندگی و تصویر بدنیِ متقاضیان جراحی زیبایی مجله علوم روانشناختی 1400; 20 (99) :378-365
URL: http://psychologicalscience.ir/article-1-989-fa.html
استادگروه روانشناسی،دانشگاه علامه، تهران ،ایران. (استاد راهنمای دوم و نویسنده مسئول) ، drhahadi5@gmail.com
چکیده: (2381 مشاهده)
زمینه: جراحی زیبایی بینی از جمله متداولترین و پرطرفدارترین اعمال جراحی در جهان به ویژه ایران است. مؤلفههای روانشناختی در تقاضای عمل جراحی زیبایی و همچنین در پیش آگهی و رضایت پس از عمل نقش مؤثری دارد. روانشناسی جراحی زیبایی آنطور که باید مورد توجه و مطالعه واقع نشده و عمدۀ مطالعات نیز به بررسی گزارشهای بالینی یا متغیرهای محدودی مانند رضایت فردی از عمل جراحی مربوط هستند که نیاز به پژوهش در این زمینه را برجسته میسازد. هدف: این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی عمل جراحی زیبایی بینی بر دو مؤلفۀ مهم روانشناختی شامل رواندرستی روانشناختی وکیفیت زندگی انجام گرفته است. روش: پژوهش کاربردی و از نوع شبهآزمایشی است. ابزار اندازهگیری، پرسشنامههای رواندرستی روانشناختی (ریف، 1989) و کیفیت زندگی (نجات، 1387) بود. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمامی متقاضیان عمل جراحی زیبایی بینی سال 96 کلینیکهای خصوصی زیبایی شهر تهران بود که از میان آنها 20 نفر به شیوۀ نمونهگیری در دسترس و 20 نفر نیز از افراد غیرمتقاضی به عنوان گروه گواه انتخاب شد. یافتهها: نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون t نشان داد که عمل جراحی بینی بر رواندرستی روانشناختی و مؤلفههای آن شامل پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، خودمختاری، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی تأثیری ندارد. همچنین کیفیت زندگی و مؤلفههای آن شامل جسمانی، روانشناختی، روابط اجتماعی و محیطی در گروه آزمایش پس از جراحی زیبایی بینی به طور معناداری تغییر نکرد. نتیجهگیری: ممکن است عمل جراحی در واقعیت با انتظارهای متقاضیان مطابقت نداشته باشد و در نتیجه تأثیری بر رواندرستی روانشناختی و کیفیت زندگی ندارد. در نتیجه بررسی روانشناختی افراد متقاضی پیش از عمل جراحی زیبایی بینی در ارتباط با مؤلفههای رواندرستی روانشناختی و کیفیت زندگی میتواند مفید واقع شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/7/19 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/2/2
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |