دوره 22، شماره 122 - ( بهار 1402(اردیبهشت)، 1402 )                   جلد 22 شماره 122 صفحات 408-393 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


استادیار، گروه مشاوره، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. ، mgolmohmmadian@gmail.com
چکیده:   (477 مشاهده)
زمینه: کم شنوایی یکی از شایع‌ترین و پیچیده‌ترین آسیب‌های حسی است که علاوه بر ایجاد مشکلاتی برای کودک، چالش‌هایی را نیز برای والدین به خصوص مادر به وجود می ­آورد. توانایی­های شناختی از جمله مؤلفه­ هایی است که می‌تواند به مادران کودکان ناشنوا در مقابله با بحران کمک ­کند. در زمینه اثربخشی درمان ­های تلفیقی بر مؤلفه­های توانایی­ های شناختی مادران کودکان ناشنوا مطالعات کمی انجام شده ­ است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش تلفیقی ذهن ­آگاهی و معنویت درمانی بر مؤلفه­ های توانایی­ های شناختی مادران کودکان کم شنوا انجام شد.
روش: روش پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیشآزمون - پسآزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان کم شنوای استان کرمانشاه (340 نفر) در سال 1400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه­ گیری هدفمند از نوع در دسترس، 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) گمارده شدند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه توانایی ­های شناختی نجاتی (1392) در پژوهش حاضر استفاده شد. تحلیل دادهها نیز با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و با بهره‌گیری از نرمافزار SPSS25 انجام شد.
یافته­ ها: تحلیل دادهها نشان داد آموزش تلفیقی ذهن ­آگاهی و معنویت درمانی بر مؤلفه­ های توانایی­ های شناختی مادران دارای کودک کم شنوا اثرگذار بود (0/05 >P).
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های به دست آمده، این نتیجه حاصل می‌گردد که آموزش تلفیق ذهن ­آگاهی و معنویت درمانی می‌تواند به مادران دارای کودک کم شنوا، کمک کند تا آن­ ها ضمن تقویت تمامی مؤلفه ­های شناختی خود، راحت‌تر با موقعیت‌های زندگی روزمره مواجه شده و از خود و فرزند کم شنوا در برابر چالش ها و استرس‌های زندگی مراقبت نمایند.
متن کامل [PDF 1152 kb]   (269 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/9/12 | پذیرش: 1401/11/30 | انتشار: 1402/2/1

بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.