پیام خود را بنویسید
تابستان 1404(تیر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، گروه روان‌شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران. ، veiskarami.h@lu.ac.ir
چکیده:   (154 مشاهده)
زمینه: اعتقاد بر این است که یکی از تأثیرگذارترین عوامل موفقیت نوجوان، سازگاری تحصیلی است و پیامدهای مهمی در توانایی‌های نوجوانان برای موفقیت در مدرسه و بزرگسالی دارد. ساختار و جو عاطفی خانواده در کنار آموزش مهارت­های تنظیم هیجانی به نوجوان می­تواند زمینه را برای سازگاری هیجانی، تحصیلی و اجتماعی فراهم کند؛ بنابراین انجام یک مطالعه در جهت عوامل تأثیرگذار بر سازگاری دانش­آموزان یک ضرورت اساسی در دوران نوجوانی است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی­گرنظم­جویی هیجان در رابطه بین جو عاطفی خانواده و سازگاری تحصیلی بود.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی که به روش مدل­یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر خرم­­آباد در سال تحصیلی 1403-1402 تشکیل دادند. نمونه پژوهش 315 نفر از دانش­آموزان دوره دوم شهر خرم­آباد بود که به روش نمونه‌گیری خوشه­ای چندمرحله‌ای انتخاب شدند. برای جمع­آوری داده‌ها از مقیاس جو عاطفی خانواده هیل­برن (1964)، مقیاس تنظیم هیجان گراس و جان (2003) و مقیاس سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1984) استفاده شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم افزار SPSS.22 با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و نرم­افزار Smart PLS.3 برای مدل­سازی معادلات ساختاری استفاده شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد تمام ابعاد جو عاطفی خانواده و نظم­جویی­هیجان با نمره کل سازگاری تحصیلی رابطه مثبت و معنی­داری دارند
(05/0 >
P). نتایج حاصل از مدل‌سازی معادلات ساختاری نشان داد که جو عاطفی خانواده اثر مستقیم و معنی­داری بر سازگاری تحصیلی ندارد؛ بلکه از طریق نقش میانجی­گر نظم­جویی هیجانی رابطه غیرمستقیم خوبی با سازگاری تحصیلی دارد (05/0 >P).

نتیجه‌گیری: بنابراین با آموزش مهارت­های تنظم جویی هیجانی به والدین و دانش­آموزان می­توان نقش سایر عواملی که منجر به ناسازگاری و عدم انطباق دانش­آموزان می­شود را به نسبت تعدیل کرد. لذا به مسئولین آموزش و پرورش پیشنهاد می­شود تا آموزش روابط والد- فرزند و مهارت­های نظم­جویی هیجانی را در یک الگوی متقابل والدین و دانش­آموزان در دستور کار قرار دهند.

 
متن کامل [PDF 1242 kb]   (24 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/3/12 | پذیرش: 1403/5/15

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)