کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی، دانشگاه پیام نور، تبریز، ایران. ، HASSANHALABISAZ7@GMAIL.COM
چکیده: (1589 مشاهده)
زمینه: کلاسهای چندپایه که در آن ها یک معلم مسئولیت تدریس به فراگیران در پایههای مختلف تحصیلی را دارد، شیوهای برای ایجاد دسترسی بیشتر کودکان روستایی به آموزش است. با وجود اثرات منفی این نوع آموزش مانند توجه کمتر به نیازهای فردی فراگیران، پژوهشهای اندکی به افزایش مهارتهای اجتماعی فراگیران، غنیتر بودن محیط آموزشی، مشارکت اجتماعی بهتر و رشد حرمت خود اشاره دارد. یکی از زمینههای برطرف کنندۀ این تناقض، مقایسۀ هوشهای چندگانه در دانشآموزان چندپایه و تک پایه است، اما در پیشینه پژوهشی مربوطه شکاف تحقیقاتی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف مقایسه هوش اخلاقی، هوش هیجانی و هوش اجتماعی در دانشآموزان کلاسهای تکپایه و چندپایه انجام شد.
روش: طرح پژوهش حاضر، توصیفی از نوع علّی - مقایسهای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشآموزان تک پایه و چندپایه شهرستان خداآفرین در سال تحصیلی 1401-1400 بود که در پایه ششم ابتدایی مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعیین شد (239 نفر) و سپس نمونهگیری در سه سطح خوشهای، طبقهای و تصادفی ساده انجام شد. بدین ترتیب برای تعیین نمونهای از دانشآموزان تکپایه از میان مدارس تکپایه شهرستان خداآفرین، چند مدرسه به صورت تصادفی انتخاب گردید. همچنین از میان مدارس روستایی چندپایه نیز چند مدرسه به قید قرعه به صورت تصادفی انتخاب شد. سپس با توجه به حجم هر کدام از طبقات (تک پایه و چندپایه) در جامعه آماری، در مجموع ۲۳۹ دانشآموز (147 دانشآموز تکپایه و 92 دانشآموز چندپایه) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای هوش هیجانی (شوت و همکاران، 1998)، هوش اخلاقی (لنیک و کیل،2005) و هوش اجتماعی ترومسو (سیلورا و همکاران، 2001) استفاده شد. برای تحلیل دادهها نیز از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و نرمافزار SPSS26 استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد دانشآموزان کلاسهای چندپایه در هر سه متغیر هوش هیجانی، هوش اخلاقی و هوش اجتماعی میانگین نمرات بالاتری را کسب کردهاند، اما این تفاوت در خصوص نمرات هوش اخلاقی معنیدار نبود (05/0 P>) اما در مورد هوش هیجانی و هوش اجتماعی معنیدار بود (05/0 P<).
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای به دست آمده، به نظر میرسد دانشآموزان کلاسهای چندپایه به علت تعاملات بیشتر و غنیتر در محیط آموزشی نسبت به دانشآموزان کلاسهای تکپایه از هوش هیجانی و اجتماعی بالاتری برخوردار هستند. با توجه انجام این پژوهش در یک منطقه جفرافیایی خاص و دانشآموزان پایه ششم ابتدایی، تکرار آزمایش در گروههای دیگر و نمونههای بیشتر پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/1/10 | پذیرش: 1402/3/16 | انتشار: 1402/9/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |