دانشیار، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران. ، Dr.iasadpour@khu.ac.ir
چکیده: (938 مشاهده)
زمینه: بر اساس مطالعات پیشین، از جمله متغیرهای مرتبط و تأثیرگذار بر کیفیت زناشویی، سلامت خانواده اصلی و پاسخگویی ادراک شده همسر است. نقش متغیرهای مذکور بر کیفیت زناشویی زوجین مورد مطالعه قرار گرفته است، اما در مورد نقش میانجیگر پاسخگویی ادارک شده همسر در ارتباط بین سلامت خانواده اصلی و کیفیت زناشویی شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطهای پاسخگویی ادراک شده همسر در رابطۀ سلامت خانواده اصلی و کیفیت زناشویی انجام شد.
روش: روش پژوهش، توصیفی همبستگی و از نوع مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان متأهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر تهران در سال 1401 بود که از بین آنها 397 نفر به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از مقیاسهای سلامت خانواده اصلی (هاوستات و همکاران، 1985)، کیفیت زناشویی (باسبی و همکاران، 1995)، پاسخگویی ادراک شده همسر (ریس و همکاران، 2017) استفاده شد. جهت تحلیل دادهها نیز روش مدلیابی معادلات ساختاری و نرمافزارهای SPSS22 و Amos22 مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که سلامت خانواده اصلی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم (از طریق پاسخ گویی ادراک شده) بر کیفیت زناشویی زنان اثر معنادار دارد (01/0 >(p.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده به نظر میرسد سلامت خانواده اصلی به واسطۀ بهبود پاسخگویی ادراک شده همسر بر کیفیت زندگی زناشویی اثر مستقیم و غیرمستقیم دارد. سلامت خانواده اصلی به عنوان یک عامل حمایتی به نوبۀ خود منجر به فراخوانی پاسخگویی ادراک شده توسط همسر شده و فرد به دلیل هیجانات مثبت ناشی از آنها، کیفیت زناشویی بالاتری از خود نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/5/3 | پذیرش: 1402/7/5 | انتشار: 1402/9/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |