استاد گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه سمنان، سمنان، ایران. ، siatelepasand@semnan.ac.ir
چکیده: (۵۲ مشاهده)
زمینه: در پیشرفت تحصیلی، عوامل متعددی میتوانند بر موفقیت دانشآموزان تأثیر بگذارند. دو رویکرد مهم و کاربردی در این زمینه، راهبردهای فراشناختی و سبکهای یادگیری VARK هستند که هر کدام به شیوهای منحصر به فرد، تلاش میکنند یادگیری و دستیابی به درک عمیق را تسهیل کنند. مطالعات قبلی اثربخشی هر یک از این رویکردها را در بهبود یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان بهطور جداگانه بررسی کردهاند. با این وجود، شکاف پژوهشی مهمی در مقایسه مستقیم اثربخشی این دو رویکرد برای بهبود یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان وجود دارد.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش سبکهای یادگیری شناختی وارک و راهبردهای فراشناختی بر پیشرفت درس علوم دانش آموزان بود.
روش: روش پژوهش حاضر از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون – پسآزمون با گروه گواه و پیگیری یک ماهه است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشآموز پسر مقطع اول متوسطه شهر تهران در سال 1400-1399 بود، که براساس آخرین آمار رسمی اداره آموزش و پرورش شهر تهران برابر با 2400 دانشآموز است. برای انتخاب نمونه با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس در مجموع 69 دانشآموز انتخاب شد و به سه گروه (هر گروه 23 نفر اختصاص داده شد). گروه آزمایش اول تحت آموزش راهبردهای فراشناختی (پنتریچ، 2004) قرار گرفتند؛ گروه آزمایش دوم سبکهای یادگیری وارک (فلمینگ و میلز، 1998) آموزش داده شد و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. ابزار گردآوری دادهها آزمون پیشرفت تحصیلی علوم بود که توسط پژوهشگر ساخته شده بود. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر در نرمافزار SPSS نسخه 27 مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافتهها نشان داد که آموزش مبتنی بر سبکهای یادگیری شناختی وارک در پیشرفت تحصیلی درس علوم دانش آموزان تأثیر دارد
(05/0 >P). همچنین آموزش مبتنی بر راهبردهای فراشناختی در پیشرفت تحصیلی درس علوم دانشآموزان تأثیر دارد (05/0 >P) همچنین یافتهها بیانگر این بود که اثر آموزش مبتنی بر سبکهای یادگیری شناختی وارک و راهبردهای فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی درس علوم متفاوت نیست (05/0 P>).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه میتوانند به تصمیمگیران و طراحان آموزشی در انتخاب روشهای مناسب برای بهبود یادگیری و پیشرفت تحصیلی دانشآموزان کمک کنند. همچنین، یافتههای پژوهش حاضر میتوانند برای معلمان و مشاوران آموزشی بهعنوان راهنمایی در شناسایی و بهکارگیری روشهای آموزشی مؤثر برای دانشآموزان با نیازهای یادگیری متفاوت مفید واقع شوند و بدین ترتیب، به بهبود کیفیت آموزشی و حمایت از یادگیری فعال و مستقل کمک نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/6/3 | پذیرش: 1403/8/5
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |