پیام خود را بنویسید

جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای تئوری ذهن

فاطمه آبادی، وحید نجاتی، حمیدرضا پوراعتماد،
دوره ۱۵، شماره ۵۷ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده

هدف  این مطالعه، آموزش تقلید بر بهبود توانایی تئوری ذهن در کودکان مبتلا به اختلال اتیسم انجام شد. این مطالعه از نوع ­آزمایشی با طرح تک ­آزمودنی بود و جامعۀ مورد مطالعۀ آن شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال اتیسم با عملکرد بالا در سال ۹۳-۱۳۹۲ بودند که برای دریافت خدمات تخصصی به مراکز مستقر در شهر تهران مراجعه کردند. با استفاده از نمونه‌گیری هدفمند، ۳ کودک ۵ تا ۶ سال انتخاب شدند. ارزیابی ­ها در ۵ مرحله، دو هفته پیش از شروع درمان، یک روز قبل از شروع درمان، بعد از پنج جلسه درمان، بعد از دوازده جلسه درمان، یک روز بعد از پایان درمان و در نهایت مرحله پیگیری (چهارهفته بعد از پایان درمان) انجام شد. ابزار مورد استفاده آزمون ذهن­ خوانی تماشاگر و آزمون ۳۸ سؤالی استیزنمن بود. داده ­ها با استفاده از طرح تک آزمودنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تفسیر نمودارها نشان می ­دهد که عملکرد شرکت ­کنندگان در آزمون ذهن­ خوانی تماشاگر و آزمون ۳۸ سؤالی استیزنمن به‌نحو چشمگیری بهبود یافته است. همچنین اندازۀ اثر نشان داد که این برنامۀ آموزشی بر ارتقاء تئوری ذهن مؤثر بوده است. این مطالعه نشان داد که استفاده از آموزش مبتنی بر تقلید در ترمیم برخی سطوح تئوری ذهن در کودکان مبتلا به اُتیسم با عملکرد بالا حمایت می ­کند و پس از انجام مداخله، مهارت­ های تئوری ذهن به‌نحو بارزی در این کودکان بهبود یافته است.

عباس اصغری شربیانی، اکبر عطادخت،
دوره ۱۸، شماره ۷۴ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه: مطالعات زیادی به نقص در نظم جویی هیجانات در اختلال فزون ­کنشی/کمبود توجه اشاره کرده­ اند، اما  مسأله اصلی این است که آیا ضعف نظم جویی هیجان در این اختلال می­ تواند متأثر از تئوری ذهن و فراشناخت باشد؟ هدف: هدف از این پژوهش پیش ­بینی  ضعف نظم جویی هیجان بر اساس تئوری ذهن و فراشناخت در دانش­ آموزان پسر مبتلا به اختلال فزون­ کنشی/کمبود توجه بود. روش: روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش­ آموزان پسر پایه ششم مقطع ابتدایی (۲۵۶۷ نفر) شهرستان بستان­آباد و سراب در سال ­تحصیلی ۹۶-۱۳۹۷ بود. نمونه پژوهش شامل ۹۰ دانش آموز مبتلا به اختلال فزون ­کنشی/کمبود توجه بود که از طریق نمونه ­گیری تصادفی خوشه­ ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ­های پژوهش از طریق پرسشنامه­ کانرز معلمان (۱۹۹۸)، پرسشنامه ­ نظم جویی هیجان گراس و جان (۲۰۰۳)، مقیاس فراشناخت کودکان اسپرلینگ و همکاران (۲۰۰۲)، و آزمون نظریه ذهن قمرانی و همکاران (۱۳۸۵) جمع­آوری شدند. یافته ­ها: نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد فراشناخت و تئوری ذهن با هم ۳۴ درصد از تغییرات متغیر ارزیابی مجدد شناختی و ۴۲ درصد از تغییرات متغیر بازداری هیجانی را به طور معناداری پیش ­بینی کردند (۰/۰۵p<). نتیجه­ گیری: براساس نتایج تحقیق نظریه ذهن و فراشناخت در  ضعف نظم جویی هیجان کودکان مبتلا به اختلال فزون کنشی/کمبود توجه نقش مهمی دارند.  
 

کریم عبدالمحمدی، فرهاد غدیری صورمان ابادی، ساناز نوروزی، علیرضا کهنسال،
دوره ۱۸، شماره ۸۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه: اختلال فزون­ کنشی / کم ­توجهی تأثیر نامطلوبی بر شناخت اجتماعی کودکان می­گذارد. اما مسئله اصلی اینست آیا در بعد شناخت اجتماعی (سطوح تئوری ذهن و همدلی) بین کودکان دارای اختلال فزون­کنشی / کم­ توجهی و کودکان عادی تفاوت وجود دارد. هدف: مقایسه سطوح تئوری ذهن و همدلی در دو گروه از کودکان دارای اختلال فزون ­کنشی / کم­توجهی و کودکان عادی بود. روش: پژوهش از نوع علی مقایسه­ ای بود، جامعه آماری شامل تمامی کودکان ۶ تا ۸ ساله دارای اختلال فزون ­کنشی / کم ­توجهی و کودکان عادی شهر تبریز بود. از این جامعه ۵۰ کودک دارای اختلال و ۵۰ کودک عادی به صورت نمونه‌گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند ابزار عبارتند از، پرسشنامه­ ی تئوری ذهن هوتچینز و همکاران (۲۰۰۸) و مقیاس همدلی شناختی و عاطفی کودکان: فرم درجه­ بندی والدین دادس و همکاران (۲۰۰۸). نتایج با روش آنالیز واریانس چند متغیری تحلیل شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد، مؤلفه ­های تئوری ذهن و همدلی درکودکان دارای اختلال فزون ­کنشی / کم­ توجهی بطور معنی‌داری کمتر از کودکان عادی بود (۰/۰۰۰۱>p). نتیجه­ گیری: می­ توان نتیجه گرفت که سطوح تئوری ذهن و همدلی در کودکان عادی نسبت به کودکان دارای اختلال فزون­کنشی / کم­ توجهی بالاتر است.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)