پیام خود را بنویسید
پاییز 1404(مهر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


استادیار گروه آموزش روانشناسی و مشاوره، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی 889-14665، تهران، ایران. ، Minamohebbi@cfu.ac.ir
چکیده:   (233 مشاهده)
زمینه: مدارس اصلی ترین نهاد تعلیم و تربیت قلمداد می­گردند و عملکرد موفق این نهاد بدون حضور پررنگ و مشارکت همه جانبه والدین قابل تحقق نمی­باشد. از سوی دیگر والدین اولین معلمان کودکان به شمار می­آیند و اهمیت مشارکت و توانمندسازی آن­ها در دوره­های آموزشی بر هیچ یک از متخصصان امر آموزش و پرورش و سیاست‌گذاران آموزشی پوشیده نیست.
هدف: هدف پژوهش حاضر، ساخت، طراحی و بررسی ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه تسهیل‌گرهای مشارکت والدین در دوره‌های آموزش خانواده بود.
روش: روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی بود که در مرحله اول پژوهش کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شد و در مرحله کمی یک مطالعه توصیفی از نوع توسعه­ای- کاربردی طراحی و اجرا شد. جامعه آماری در بخش کیفی کلیه متخصصان حوزه روانشناسی خانواده و روان‌سنجی استان زنجان بود؛ نمونه پژوهش 12 نفر از متخصصان نامبرده بودند که به روش نمونه­گیری در دسترس تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمّی کلیه والدین دانش­آموزان شهر زنجان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش 2217 نفر از والدین دانش­آموزان بود که به روش نمونه­گیری تصادفی طبقه­ای انتخاب شدند. داده­های جمع­آوری شده با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی، با استفاده از نرم­افزار SPSS.26 و AMOS.24 انجام شد.
یافته­ ها: نتایج روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به صورت کیفی و کمّی تأیید شد. همچنین، با انجام تحلیل عاملی اکتشافی به روش مؤلفه‌های اصلی روی گویه‌های این پرسشنامه، پنج عامل با نام‌های «تسهیل‌گرهای شخصی و خانوادگی»، «تسهیل‌گرهای مربوط به مدرسه»، «تسهیل‌گرهای مربوط به مدرّس و محتوای دوره‌ها»، «ترجیحات و نیازهای والدین»، «انگیزه‌های بیرونی والدین» استخراج و نام‌گذاری شدند. همسانی درونی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ برای هر کدام از مؤلفه­ها بالاتر از 60/0 بود. یافته‌های تحلیل عامل تأییدی نیز نشان داد که پرسشنامه تسهیل‌گرهای مشارکت والدین برازنده داده‌هاست (001/0p<).
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که پرسشنامه مذکور به عنوان ابزاری معتبر و پایا می‌تواند مورد استفاده پژوهشگران حوزه خانواده و تعلیم و تربیت قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 1666 kb]   (95 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/5/16 | پذیرش: 1403/7/20

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)