استادیار گروه آموزش روانشناسی و مشاوره، دانشگاه فرهنگیان، صندوق پستی 889-14665، تهران، ایران. ، Minamohebbi@cfu.ac.ir
چکیده: (233 مشاهده)
زمینه: مدارس اصلی ترین نهاد تعلیم و تربیت قلمداد میگردند و عملکرد موفق این نهاد بدون حضور پررنگ و مشارکت همه جانبه والدین قابل تحقق نمیباشد. از سوی دیگر والدین اولین معلمان کودکان به شمار میآیند و اهمیت مشارکت و توانمندسازی آنها در دورههای آموزشی بر هیچ یک از متخصصان امر آموزش و پرورش و سیاستگذاران آموزشی پوشیده نیست.
هدف: هدف پژوهش حاضر، ساخت، طراحی و بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه تسهیلگرهای مشارکت والدین در دورههای آموزش خانواده بود.
روش: روش پژوهش از نوع آمیخته اکتشافی بود که در مرحله اول پژوهش کیفی و به روش تحلیل مضمون انجام شد و در مرحله کمی یک مطالعه توصیفی از نوع توسعهای- کاربردی طراحی و اجرا شد. جامعه آماری در بخش کیفی کلیه متخصصان حوزه روانشناسی خانواده و روانسنجی استان زنجان بود؛ نمونه پژوهش 12 نفر از متخصصان نامبرده بودند که به روش نمونهگیری در دسترس تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمّی کلیه والدین دانشآموزان شهر زنجان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. نمونه پژوهش 2217 نفر از والدین دانشآموزان بود که به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی، با استفاده از نرمافزار SPSS.26 و AMOS.24 انجام شد.
یافته ها: نتایج روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به صورت کیفی و کمّی تأیید شد. همچنین، با انجام تحلیل عاملی اکتشافی به روش مؤلفههای اصلی روی گویههای این پرسشنامه، پنج عامل با نامهای «تسهیلگرهای شخصی و خانوادگی»، «تسهیلگرهای مربوط به مدرسه»، «تسهیلگرهای مربوط به مدرّس و محتوای دورهها»، «ترجیحات و نیازهای والدین»، «انگیزههای بیرونی والدین» استخراج و نامگذاری شدند. همسانی درونی پرسشنامه به روش آلفای کرونباخ برای هر کدام از مؤلفهها بالاتر از 60/0 بود. یافتههای تحلیل عامل تأییدی نیز نشان داد که پرسشنامه تسهیلگرهای مشارکت والدین برازنده دادههاست (001/0p<).
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که پرسشنامه مذکور به عنوان ابزاری معتبر و پایا میتواند مورد استفاده پژوهشگران حوزه خانواده و تعلیم و تربیت قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/5/16 | پذیرش: 1403/7/20
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |