پیام خود را بنویسید
تابستان ۱۴۰۴(تیر)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشیار، گروه روانشناسی، واحد نایین، دانشگاه آزاد اسلامی، نایین، ایران. ، Elham_for@yahoo.com
چکیده:   (۲۸۸ مشاهده)
زمینه: رویدادهای تروماتیک کودکی یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی است و مطابق با نتایج مطالعات ریشه بسیاری از مشکلات روانی مانند افسردگی و بدریخت انگاری بدنی است. با بررسی ادبیات موجود در این حوزه تاکنون اثر درمان­های مختلفی بر افراد دارای تجربه ترومای کودکی بررسی شده است ولی هیچ مطالعه­ای به مقایسه درمان سیستم خانواده درونی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی نپرداخته است.
هدف: هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان سیستم خانواده درونی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی بر نشانه­های افسردگی و بدریخت انگاری بدنی در زنان دارای تجربه ترومای کودکی بود.
روش: روش پژوهش حاضر نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون باگروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه‌آماری شامل تمامی زنان دارای تجربه ترومای کودکی مراجعه­کننده به مراکز مشاوره در شهر لاهیجان در سال 1402 بود. از میان آن­ها با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 60 نفر انتخاب شدند و در 2 گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 20 نفر) گمارش شدند. ابزارهای جمع­آوری داده­ها در این پژوهش شامل پرسشنامه­ افسردگی (بک، 1996)، بدریخت انگاری بدنی (فیلیپس و همکاران، 1997) و ترومای کودکی (برنستاین و همکاران، 2003) بود. داده­ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر در نرم­افزار spss نسخه 25 تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد هر دو مداخله بر نشانه‌های افسردگی و بدریخت انگاری بدنی اثربخش و در مرحله پیگیری اثر درمان پایدار بود (001/0 >P). همچنین نتایج نشان داد درمان سیستم خانواده درونی بر نشانه‌های افسردگی اثربخشی بیشتری دارد (001/0 >P). همچنین نتایج نشان داد بین درمان سیستم خانواده درونی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی بر بدریخت انگاری بدنی تفاوتی وجود ندارد (001/0 >P).
نتیجه‌گیری: باتوجه به نتایج به­دست آمده ‌می‌‌توان از درمان سیستم خانواده درونی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی به عنوان درمانی مؤثر در بهبود نشانه‌های افسردگی و بدریخت انگاری بدنی افراد دارای تروما استفاده نمود.
 
متن کامل [PDF 1232 kb]   (۸۷ دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/9/21 | پذیرش: 1403/11/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)