دانشیار، گروه روانشناسی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران. ، abasi.mo@lu.ac.ir
چکیده: (433 مشاهده)
زمینه: اعتیاد به شبکه های اجتماعی به انگیزه ها و هوس های غیرقابل کنترل قوی برای استفاده از تلفن همراه اشاره دارد. علت این اعتیاد می تواند عاملی مثل تروماهای دوران کودکی افراد باشد. در مورد رابطه ی تروماهای دوران کودکی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل با توجه به متغیر ذهن آگاهی، شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تعدیل کننده ی ذهن آگاهی در رابطه بین ترومای دوران کودکی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل در دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان خرم آباد انجام شد.
روش: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. نمونه آماری شامل 315 نفر (176 پسر و 139 دختر) بود که به روش خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل (خواجه احمدی، 1395)؛ پرسشنامه ذهن آگاهی (براون و ریان، 2003) و پرسشنامه ترومای دوران کودکی (برنشتاین و همکاران، 2003) بود. دادههای به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تعدیلی سلسله مراتبی و به وسیله ی نرم افزار 26-SPSS تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد اثر تروماهای دوران کودکی بر اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل دانش آموزان مثبت و معنادار است (01/0 P<، 75/0 =r) و 75 درصد از تغییرات آن را تبیین می کنند. همچنین یافته های تحلیل رگرسیون تعدیلی، نقش تعدیل گر ذهن آگاهی را در رابطه بین ترومای دوران کودکی و اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل دانش آموزان مورد تأیید قرار داد (44/19 =F، 01/0 >P).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های به دست آمده، می توان گفت که ترومای دوران کودکی عامل مهمی در افزایش اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل دانشآموزان است که ذهن آگاهی بالا موجب کاهش این اثر و ذهن آگاهی پایین موجب افزایش این اثر میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/2/11 | پذیرش: 1403/12/10 | انتشار: 1403/6/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |