دانشیار، گروه روانشناسی دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، kh.momeni@razi.ac.ir
چکیده: (1634 مشاهده)
زمینه: پژوهشهای متعددی پیرامون تأثیر درمان شناختی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانههای افسردگی و مشکلات روانتنی در محیطهای شغلی انجام شده است اما در مورد تأثیر درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد بر نشانههای افسردگی و مشکلات روانتنی در محیط شغلی شکاف تحقیقاتی وجود دارد.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد بر نشانههای افسردگی و مشکلات روانتنی در کارکنان آتشنشانی شهر مشهد بود.
روش: این پژوهش از نوع نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون – پسآزمون و گروه گواه و همراه با دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان عملیاتی آتشنشانی شهر مشهد در سال 1397 به تعداد 1100 نفر بود. از بین 68 نفر تعیین شده در غربالگری، تعداد 30 نفر با روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی در یک گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارتاند از: پرسشنامه افسردگی بک (بک و همکاران،1979)، پرسشنامه علایم روانتنی در محیط غیربالینی (موهر، 2000)، پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979) و جلسات درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد (هالیس، کاملی، دایون و نویپر، 2016). دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تجزیه و تحلیل شد (0/05 >α). بهمنظور انجام تحلیل از نرمافزار Spss نسخه 22 استفاده شد.
یافتهها: در نشانههای افسردگی و مشکلات روانتنی بینگروهها در پسآزمون تفاوت معنادار وجود داشت. گروه آزمایش نسبت به گروه گواه کاهش معناداری را نشان دادند (p< 0/0001).
نتیجهگیری: کارکنانی که در جلسات درمان ترکیبی شناختی و پذیرش و تعهد شرکت کردند نشانههای افسردگی و مشکلات روانتنیشان کاهش یافت. این برنامه درمان برای محیطهای شغلی با تنش بالا و مستعد مشکلات روانشناختی همچون افسردگی و مشکلات روانتنی پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/9/8 | پذیرش: 1400/7/10 | انتشار: 1400/6/13
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |