دانشیار، گروه سنجش و اندازهگیری، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. ، jalilyounesi@gmail.com
چکیده: (1312 مشاهده)
زمینه: ویژگیهای روانسنجی و ساختار عاملی ابزارهای گزینه بایست مباحث بسیاری را بین محققان ایجاد کرده است. بخش زیادی از این مباحث، مربوط به سطحی بودن نتایج بهدستآمده از ساختار درونی آنها، به دلیل ماهیت ایپسیتوی دادههای مقیاس گزینهبایست میباشد.
هدف: هدف از این مطالعه، استفاده از رویکرد سؤال پاسخ ترستونی (T-IRT) در نمرهگذاری و بررسی ساختار عاملی مقیاسهای گزینهبایست بود.
روش: جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دانشگاه علامه طباطبائی تهران بودند. از مدل T-IRT در نمرهگذاری و تحلیل دادههای حاصل از پرسشنامه سبکهای یادگیری کلب (LSI) که یک نسخه گزینهبایست میباشد، استفاده شد.
یافته ها: نتایج مدل T-IRT در بررسی ساختار عاملی پرسشنامه سبکهای یادگیری، نشان داد که مدل چهار عاملی با دادهها برازش مناسبی داشت و همچنین، اگرچه ساختار همبستگی بین عوامل در مدل دو عاملی دو قطبی متعامد، مطابق با ساختار پیشنهادی کلب بود؛ اما این مدل برازش مناسبی با دادهها نداشت. نتایج مدل رگرسیون لجستیک چندجملهای (MLR) در بررسی رابطه سبکهای یادگیری با جنسیت و رشته تحصیلی دانشجویان نشان داد که متغیر جنسیت سهمی در پیشبینی سبکهای یادگیری ندارد (خیدو: 4/87، 0/05 P>)، ولی مدل مربوط به رشته تحصیلی معنادار بود (خیدو: 305/26، 0/001 P<). همچنین نتایج ضرایب بتا و معناداری مدل نشان داد که دانشجویان رشتههای روانشناسی (بتا: 1/69-، سطحمعناداری: 0/01) و حقوق (بتا: 1/48، سطحمعناداری: 0/01) بیشتر دارای سبکیادگیری واگرا و جذبکننده میباشند.
نتیجهگیری: این یافتهها نشان داد رویکرد T-IRT در حل مشکلات موجود در نمرهگذاری و تحلیل مقیاسهای FC به خوبی عمل میکند و این میتواند موجب گسترش استفاده از این مقیاسها شود. همچنین نتایج بررسی سبکهای یادگیری بیانگر این است که در تدریس و آموزش به سبکهای یادگیری دانشجویان توجه بیشتری شود و از روشهای آموزشی متناسب با سبکهای یادگیری آنان استفاده گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/10/5 | پذیرش: 1401/5/10 | انتشار: 1401/5/8
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |