دانشیار، گروه مشاوره، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. ، S.kazemian@atu.ac.ir
چکیده: (1423 مشاهده)
زمینه: مطالعات نشان داده است، تغییرات ناشی از بیماریهای مزمن مانند مولتیپل اسکلروزیس (MS) نه تنها میتواند سلامت روانی و حرمت خود این بیماران را تحت تأثیر قرار دهد، بلکه تصور مثبت از خود و حرمت خود بالا، بهترین پیش بینی کننده برای تطابق فرد مبتلا با بیماری MS است. با وجود مطالعات انجام شده بر روی عزت نفس بیماران میتلا به MS، اما در زمینه کشف راهبردهای مؤثر بر حرمت خود آنان مطالعات اندکی صورت گرفته است.
هدف: پژوهش حاضر با هدف کشف راهبردهای روانی - اجتماعی مؤثر بر کاهش یا افزایش عزت نفس زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.
روش: این پژوهش با رویکرد کیفی و روش تحلیل عرفی / قراردادی در سالهای 1399 و 1400 در شهر تهران انجام شد. جامعه یا میدان مورد مطالعۀ این پژوهش، شامل تمامی زنان در دسترس مبتلا به بیماری MS شهر تهران (با تأیید عضویت در انجمن ام اس ایران) در سال 1399 و نیمۀ اول سال 1400 بود. نمونه پژوهش با انتخاب 11 زن مبتلا به MS با بهرهگیری از نمونهگیری گلوله برفی به حد اشباع رسید. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ و مصاحبۀ نیمه ساختاریافته استفاده شد.
یافته ها: تحلیل تجارب مشارکتکنندگان، منجر به شناسایی 3 مقولۀ اصلی تجربهای دیگر، پروردن خود و مهار بالنده برای شرکت کنندگان با عزت نفس بالا و 1 مقولۀ اصلی تحت عنوان وازدگی برای شرکت کنندگان با عزت نفس پایین شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد زنان مبتلا به MS میتوانند با انگاره پیش بردن تجربه دیگری از زندگی، استفاده از منابع باقی مانده خود و پذیرش و کنار آمدن با بیماری، عزت نفس خود را ترمیم کرده و در جهت انطباق بیشتر با بیماری حرکت کنند. همچنین یافتهها حاکی از آن بود که یأس جسمانی، تمرکز بیش از حد بر گذشته و منفعل بودن در مقابل بیماری، میتواند تخریب کننده حرمت خود بیمار باشد و در نهایت روند پذیرش بیماری و بهبودی را با چالش مواجه کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/11/5 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/13
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |