Nezamdoost Malfejani A, Sohrabi F, Motamedi A M, Delavar A, Eskandari H. (2023). The effect of intervention of the developed attachment-based family therapy program in improving the relationship of depressed and anxious adolescents with their parents.
Journal of Psychological Science.
21(120), 2333-2346. doi:
10.52547/JPS.21.120.2333 URL:
http://psychologicalscience.ir/article-1-1748-fa.html
دانشجوی دکتری روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.
چکیده: (457 مشاهده)
زمینه: اختلال در روابط اساس و زیربنای اختلالهای هیجانی است و با توجه به رشد میزان مشکلات خلقی و ارتباطی خانوادهها، نگرانی در مورد کیفیت رابطه والد – فرزندی در طول نوجوانی در سالهای اخیر بهطور چشمگیری افزایش یافته است.
هدف: پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اهمیت نقش دلبستگی در رفع مشکلات ارتباطی خانوادهها، با هدف بررسی اثربخشی برنامه درمانی تدوین شده بر اساس برنامه خانواده درمانی مبتنی بر دلبستگی (ABFT) در بهبود رابطه بین نوجوانان افسرده و مضطرب با والدین آنها انجام شد.
روش: روش اﻳﻦ ﭘﮋوﻫﺶ از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون، پسآزمون ﺑﺎ ﮔﺮوه گواه و پیگیری 6 هفتهای ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﮔﺰﻳﻨﺶ ﺗﺼﺎدﻓﻲ ﻋﻀﻮﻳﺖ ﮔﺮوﻫﻲ اﺟﺮا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر 93 نوجوان افسرده و مضطرب مراجعهکننده به مراکز مشاوره شهرستان رشت در رده سنی 14 تا 18 سال بودند؛ و بر اساس برنامه غربالگری (مصاحبه و اجرای آزمون DASS-21) تعداد 48 نفر انتخاب شدند و بهطور تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش بسته آموزشی تدوینشدهی مداخله دلبستگی محور براساس برنامه (دیاموند و همکاران، 2014) را دریافت کردند. جهت تحلیل دادهها از روش تحلیل واریانس اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد مداخلهی به کار رفته باعث تفاوت معنیداری در بهبود رابطه بین گروه آزمایش و گواه میشود که نشاندهنده تأثیر مداخله و برنامه خانوادهدرمانی تدوین شده مبتنی بر دلبستگی، در بهبود بافت ارتباطی بین نوجوانان افسرده و مضطرب و والدین آنها است و اثر این مداخله در مرحله پیگیری نیز بازگشت نداشته و پایدار مانده است.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه بسته آموزشی تدوین شده خانواده درمان مبتنی بر دلبستگی، راهکارهای مفیدی را برای کیفیت رابطه دلبستگی و بهبود بافت ارتباطی بین نوجوانان و والدینشان در اختیار والدین و درمانگران خانواده قرار میدهد، میتوان این برنامه را بهعنوان یک شیوهی درمانی مؤثر تلقی کرد.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/4/9 | پذیرش: 1401/7/28 | انتشار: 1401/12/2
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |