دانشیار، گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران. ، rezaeian19237@alzahra.ac.ir
چکیده: (906 مشاهده)
زمینه: پژوهشها نشان داده است، طرحواره هیجانی سازش نایافته منجر به اضطراب، افسردگی، وسواس فکری - اجباری، آسیبهای بین فردی و اختلالات خلقی میشود. از آنجا که تفاوتهای فرهنگی ممکن است بر طرحوارههای هیجانی سازشنایافته مؤثر باشد، در پژوهش حاضر ویژگیهای روانسنجی نسخه فارسی طرحوارههای هیجانی در فرهنگ ایرانی بررسی شد.
هدف: پژوهش حاضر، با هدف بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه طرحواره هیجانی - فرم کوتاه در دانشجویان ایرانی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی – همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان شهر تهران در سال 1400 بود که از میان آنها 306 نفر براساس فرمول کوکران از طریق روش نمونهگیری دسترس انتخاب شده و به پرسشنامههای طرحواره هیجانی - فرم کوتاه (لیهی،2012) و نظم جویی شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) پاسخ دادند. دادهها با استفاده از شاخصهای آلفای کرونباخ، شاخص روایی محتوا، نسبت روایی محتوا و تحلیل عاملی تأییدی تحلیل شد.
یافتهها: آلفای کرونباخ برای همه مقیاسها از 69 درصد بالاتر بود. نسبت روایی محتوا بیشتر از 80 درصد و شاخص روایی محتوا بیشتر از 80 درصد بود که نشان از روایی محتوای مناسب مقیاس داشت. تحلیل عاملی تأییدی، ساختار 8 عاملی پرسشنامه طرحواره هیجانی را تأیید و نشان داد که مدل در نمونه دانشجویان ایرانی از برازش مناسبی برخودار است.
نتیجهگیری: با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه طرحواره هیجانی، میتوان استفاده از آن را به متخصصان حوزه روانشناسی و مشاوره در موقعیتهای پژوهشی و تشخیصی پیشنهاد کرد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/5/4 | پذیرش: 1401/7/14 | انتشار: 1402/2/1
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |