پیام خود را بنویسید
تابستان 1403(شهریور)،                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


دانشجوی دکتری تخصصی روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران. ، mrfn1350@yahoo.com
چکیده:   (204 مشاهده)
زمینه: شواهد پژوهشی حاکی از آن است که عوامل متعددی در سازگاری تحصیلی دانش‌آموزان نقش دارد که با توجه به اهمیت سبک‌های فرزندپروری، سرمایه روانشناختی، کیفیت زندگی و هیجان‌های تحصیلی و همچنین شکاف تحقیقات در زمینه ارائه یک الگوی منسجم در این زمینه، انجام مطالعات بیشتر ضروری به نظر می‌رسد.
هدف: هدف پژوهش حاضر تدوین و آزمون مدل سازگاری تحصیلی بر اساس سبک­های فرزندپروری ادراک­ شده با میانجیگری سرمایه روانشناختی، کیفیت زندگی و هیجان ­های تحصیلی بود.
روش: پژوهش حاضر توصیفی از نوع مطالعات همبستگی به شیوه معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان مقطع سوم متوسطه دوم دخترانه و پسرانه شهرستان فردیس (2537 نفر) در سال تحصیلی 99-1398 بود که تعداد 570 نفر به ­عنوان نمونه ‌آماری بر اساس روش نمونه ­گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل 5 پرسشنامه شیوه ­های فرزندپروری ادراک­شده مکلون و مررل (1998)، پرسشنامه کیفیت زندگی (منتظری و همکاران، 1384)، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز و همکاران (2007)، پرسشنامه هیجان‌های تحصیلی پکران (2002) و پرسشنامه سازگاری تحصیلی سینها و سینگ (1993) بود. داده ­ها با آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: نتایج نشان داد سبک ­های فرزندپروری ادراک  ­شده، سرمایه روانشناختی، کیفیت زندگی و هیجان­های تحصیلی بر سازگاری تحصیلی اثر مستقیم و معنی‌داری دارند (0/05 >P). همچنین سبک‌های فرزندپروری ادراک‌شده از طریق متغیرهای میانجی اثر غیرمستقیم و معنی‌داری بر سازگاری تحصیلی داشت (0/001>P).
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه می‌توان گفت مدل ساختاری پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار است و لذا استفاده و بکارگیری این مدل در مسائل سازگاری تحصیلی دانش‌آموزان می‌تواند به روانشناسان تربیتی، معلمان، مدیران، والدین و متخصصان تعلیم و تربیت کمک‌کننده باشد.
متن کامل [PDF 1433 kb]   (128 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/7/5 | پذیرش: 1401/9/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وبگاه متعلق به مجله علوم روانشناختی است.

طراحی و برنامه‌نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC-ND 4.0 | Journal of Psychological Science

Designed & Developed by : Yektaweb

Creative Commons License
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International (CC BY-NC-ND 4.0)