استاد، گروه روانشناسی، واحد نائین، دانشگاه آزاد اسلامی، نائین، ایران. ، Aliakbarsaif@yahoo.com
چکیده: (1074 مشاهده)
زمینه: تحقیقات نشان میدهد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش استرس و اضطراب زنان دارای تجربۀ عاطفی و جنسی روابط فرازناشویی مؤثر بوده است. اما در زمینۀ کاربرد این آموزش بر مؤلفههای شناختی، رفتاری و عاطفی نگرش به رفتار فرازناشویی در جامعۀ مورد تحقیق شکاف پژوهشی وجود دارد.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد بر اصلاح نگرش به رفتار فرازناشویی بود.
روش: این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع آمیخته بود. جامعه آماری شامل ۴76 نفر از زنان شهر تهران در سال ۱۴۰۰ بود. در بخش کیفی حجم نمونه شامل 16 نفر از زنان بود که به شیوۀ هدفمند برای مصاحبه دعوت شدند و در بخش کمی، حجم نمونه 30 نفر از زنان واجد شرایط بود که به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند. گروه آزمایش 8 جلسۀ آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند. برای تحلیل محتوای کیفی مصاحبهها از روش کدگذاری باز و محوری بوسیلۀ نرمافزار Maxqda و در بخش کمی از تحلیل کواریانس بهوسیلۀ نرمافزار SPSS24 استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل محتوای کیفی عوامل مؤثر بر شکلگیری نگرش زنان به رفتار فرازناشویی در چهار عامل: 1. ضعف نگرش و ارزشهای فردی؛ 2. ضعف در سبک زندگی و نقص بهزیستی زناشویی؛ 3. مشکلات مربوط به زندگی خانوادگی پیش از ازدواج؛4. نقص نظام آموزشی – فرهنگی - اقتصادی دستهبندی شد. نتایج اجرای روش آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد سطح معناداری (0/05 >P) را نشان داد که گویای اثربخش بودن روش مذکور بوده است.
نتیجهگیری: میتوان گفت روش آموزش مبتنی بر رویکرد پذیرش و تعهد منجر به تغییر و اصلاح نگرش این گروه از زنان به رفتار فرازناشویی شدهاست. لذا، کاربرد این پژوهش با حجم نمونههای بیشتر به سایر پژوهشگران پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/29 | پذیرش: 1401/9/30 | انتشار: 1402/5/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |