دانشیار، گروه روانشناسی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، شهر قدس، ایران. ، mohsen.jadidi1359@gmail.com
چکیده: (662 مشاهده)
زمینه: پژوهشها موید تأثیر عوامل روانی بر پیدایش بیماریهای قلبی و عروقی همچون فشارخون است. این دسته بیماریها برکیفیت هیجانها و سلامت افراد اثرگذارند. تاکنون درمانهای مختلفی برای کاهش فشارخون به انجام رسیده ولی بهنظر میرسد به نقش درمانهای روانشناختی همچون درمان مبتنیبر پذیرش و تعهد در نظمجویی هیجانی و به تبع آن کاهش فشارخون توجه کافی نشده است.
هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نظمجویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب بود.
روش: روش پژوهش حاضر از نوع طرحهای کاربردی و شبه آزمایشی از نوع پیشآزمون - پسآزمون و پیگیری 6 ماهه همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به کرونری قلب مراجعهکننده به بیمارستان شهید بهشتی شهر نوشهر بود. نمونه این پژوهش شامل 30 نفر از افراد مبتلا به کرونری قلب که با استفاده از نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه نظمجویی هیجان گرانفسکی و همکاران (2001) و دستگاه فشارسنج به دست آمد. پروتکل مورد استفاده در این پژوهش، براساس پیشنهاد هربرت و فرمن (2011) بود که در 8 جلسه 60 دقیقهای طراحی و اجرا شد. دادهها با استفاده از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمرات قبل و بعد از مداخله بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 p<). به این صورت که در میانگین فشارخون افراد در پیش آزمون گروه آزمایش 16/15 و در مرحله پس آزمون به 83/12 کاهش یافته بود، در حالیکه در گروه گواه تغییر معناداری صورت نگرفته بود. در نهایت یافتهها بیانگر آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نظمجویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب تأثیر معناداری از نظر آماری دارد.
نتیجهگیری: باتوجه به اثربخش بودن درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش فشارخون و نظمجویی هیجان افراد بنابراین میتوان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد میتوانند به عنوان روش مداخلهای مؤثری برای بهبود نظمجویی هیجان و کاهش فشارخون در افراد مبتلا به بیماری کرونری قلب بهکار روند. پیشنهاد میشود زمینه لازم برای آشنایی عملی و کاربردی چنین رویکردهایی برای روانشناسان، پزشکان و پرستاران فراهم گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/10/12 | پذیرش: 1401/12/15 | انتشار: 1402/8/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |