دانشیار، گروه دروس عمومی، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل، ایران. ، m.faramarzi@mubabol.ac.ir
چکیده: (891 مشاهده)
زمینه: درصد بالایی از زنان باردار علائم اضطرابی را تجربه می کنند. مرور مطالعات اخیر نشان میدهد مداخلات روانشناختی کنونی کانون تمرکز خود را بر دوران بارداری قرار ندادهاند. ازاینرو توجه به اهمیت بررسی اختلالات اضطرابی دوران بارداری و تأثیر این اختلالات بر نظام سلامت روان، ارزیابی اختلالات اضطرابی باید مورد توجه مطالعات بالینی کنترل شده قرار بگیرد.
هدف: هدف این مطالعه بررسی تأثیر روان درمانی شناختی-رفتاری مبتنی بر کامپیوتر (ECBT) بر نظمجویی هیجان زنان باردار بود.
روش: این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه مورد مطالعه را زنان باردار هفته 30-13 باردار، تک قل و مبتلا به اختلالات اضطرابی شهرستان بابل تشکیل میدهند. در یک طرح پیشآزمون و پسآزمون، 84 زن باردار در هفتههای 30-13 بارداری، در کلینیکهای بارداری به دو گروه آزمایش (42 نفر) و گواه (42 نفر) تقسیم شدند. شرکتکنندگان در هر دو گروه پرسشنامه نظمجویی شناختی هیجان گارنفسکی (2002) را در دو سری پیشآزمون و پسآزمون تکمیل کردند. دادهها با استفاده از تحلیل واریانس اندازهگیریهای مکرر و نرمافزار
SPSS 26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که ECBT قادر به بهبود نظمجویی هیجان در زنان باردار است (05/0 p<). پیشآزمون و پسآزمون نظمجویی هیجان تفاوت معناداری را در ارزیابی اندازهگیری مکرر نشان داد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه، به کارگیری درمان شناختی رفتاری مبتنی برکامپیوتر را در کاهش مشکلات هیجانی زنان باردار مبتلا به اختلالات اضطرابی پیشنهاد میکند. همچنین نتایج به دست آمده به روانشناسان و متخصصان حوزه سلامت زنان کمک میکند بینشهای جدیدی در ارتباط با درمانهای برخط کسب کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/1/14 | پذیرش: 1402/3/20 | انتشار: 1402/10/1
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |