دانشیار، گروه توسعه کارآفرینی، دانشکده کارآفرینی، دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، arasti@ut.ac.ir
چکیده: (849 مشاهده)
زمینه: بر خلاف موفقیت، شکست و پیامدهای آن همواره کمتر مورد توجه پژوهشگران کارآفرینی قرار گرفته است. شکست علاوه بر چالشهای اجتماعی و روانی برای کارآفرینان، میتواند حامل دستاوردهایی نیز برای آنان باشد. در مجموع، این فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست و چگونگی تعامل و برهم کنش عوامل گوناگون با یکدیگر در این فرآیند، کمتر بررسی شده و کمبود پژوهشهای میدانی در این زمینه مورد اذعان مطالعات پیشین است.
هدف: هدف پژوهش حاضر، تدوین مدل فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست در کارآفرینان ایرانی است.
روش: پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش روایتی است. جامعه آماری، کارآفرینان ایرانی داخل کشور بودند که در سالهای 1399 و 1400 دچار شکست شده بودند. افراد نمونه آماری به روش هدفمند انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس اشباع نظری دادهها تعیین شد و از مصاحبه نیمهساختاریافته جهت گردآوری دادههای میدانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادههای به دست آمده از مصاحبهها، با استفاده از روش نظریه برخاسته از دادهها انجام شد.
یافته ها: بر اساس مدل نهایی، فرآیندهای اجتماعی و روانشناختی پس از شکست شامل مقولههای اصلی زیر هستند: عوامل فردی، عوامل نهادی، سوگیریهای شناختی، هزینههای شکست، راهبردهای مقابله، واکنشهای اجتماعی-روانشناختی، عوامل مداخلهگر و دستاوردهای مثبت.
نتیجهگیری: مهمترین کاربرد این پژوهش برای کارآفرینان، شناسایی راهبردهای مقابله (شامل راهبردهای بازیابی روانی و حفاظت از نفس) برای کاهش هزینههای روانشناختی و راهبردهای مدیریت تصویرپردازی ذهنی (شامل کنار کشیدن، پنهان کردن، حساسیتزدایی و مکانیسم جبران) برای کاهش هزینههای اجتماعی شکست بوده است. کاربرد آن برای سیاستگذاران نیز، ضرورت گسترش فرهنگ کارآفرینی و بازنگری در قوانین ورشکستگی به منظور کاهش هزینههای شکست برای کارآفرینان میباشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/6/12 | پذیرش: 1402/8/15 | انتشار: 1402/11/22
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |