استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. ، h.farahani@modares.ac.ir
چکیده: (622 مشاهده)
زمینه: دستهبندی علائم روانتنی یکی از چالشهای همیشگی برای پژوهشگران این حیطه بوده است به گونه ای که دستهبندیهای بسیار متفاوتی از این علائم به دست آمده است. با این حال، تاکنون رابطۀ عوامل زمینهساز روانی با علائم مختلف روانتنی مورد بررسی قرار نگرفته است. این مسئله، پژوهش و درمان این اختلالات را با چالش مواجه ساخته است و جهت شناخت و درمان بهتر این علائم، باید رابطه هر گروه از علامت ها با علل روانشناختی روشن شود.
هدف: پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطۀ تحول من با علائم مختلف روانتنی با استفاده از روش کشف قواعد انجمنی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر از نوع اکتشافی است که در آن، روابط بین سطوح مختلف تحول من و علائم متفاوت جسمانی بررسی شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل افراد ساکن در شهر تهران بود. 440 نفر به وسیله روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از چک لیست علائم بدنی (لاکورت و همکاران، 2013) و آزمون جملات ناتمام واشنگتن (لووینگر، 1966) استفاده شد. در نهایت، داده ها به روش کشف قواعد انجمنی و با استفاده از نرمافزار پایتون و آزمون تحلیل واریانس چند راهه تحلیل شدند.
یافته ها: کشف قواعد انجمنی نشان داد در سطوح بالای تحول من، علائم روانتنی مشاهده نمیشود، درحالی که در سطوح متوسط تحول من، تمام علائم روانتنی به شکل معنیداری وجود دارد. همچنین در سطوح بسیار پایین تحول من، فقط علائم گوارشی مشاهده میشود (Lift>1).
نتیجه گیری: این نتایج حاکی از این است که گروه های مختلف علائم جسمانی با یکدیگر تفاوت کیفی دارند و برای پژوهش و درمان این علائم باید این تفاوت را در نظر داشت. شیوع بالاتر علائم گوارشی در سطوح پایین تحول من، می تواند در تأیید نظریه بدکارکردی محور مغز-روده در اختلالات شدید روانشناختی باشد و برای درمان های روانشناختی و پزشکی باید این تفاوت در نظر گرفته شود و برای کودکان و افراد با سطح تحولی پایین تر در ابتلا به علائم گوارشی، علاوه بر درمان های روانی و روان پزشکی مداخلاتی جهت بهبود میکروبیوم روده صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/7/2 | پذیرش: 1402/9/5 | انتشار: 1402/11/22
بازنشر اطلاعات |
 |
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |