دکتری مدیریت منابع انسانی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، khalilkhomideh44@yahoo.com
چکیده: (382 مشاهده)
زمینه: انتخاب مدیران با شایستگیهای روانشناختی مناسب برای سازمانهایی مانند تأمین اجتماعی، که عملکردشان اثرات عمیق و دوربردی بر جامعه دارد، حیاتی است. با این حال، فقدان یک الگوی مشخص شایستگی در این حوزه بر نیاز به مطالعهای تأکید دارد که شکاف موجود میان نظریه و عمل را پر کند و امکان ارزیابی و انتخاب مؤثرتر مدیران را فراهم سازد. با بررسی ادبیات این حوزه چنین الگویی یافت نشد.
هدف: پژوهش با هدف ارائه الگوی شایستگیهای روانشناختی مدیران جهت انتخاب در سازمان تأمین اجتماعی انجام گرفت.
روش: پژوهش از نظر هدف، یک پژوهش کاربردی-توسعهای و از منظر روش گردآوری دادهها، یک پژوهش پیمایشی-مقطعی است. نمونهگیری به روش هدفمند انجام شده و با 13 نفر به اشباع نظری دست یافته شد. جامعه آماری بخش کمی با فرمول کوکران به حجم نمونه 165 نفر برآوردگردید. مقولههای زیربنایی پژوهش با روش تحلیل کیفی داده بنیاد شناسایی شد و الگوی نهایی با روش حداقل مربعات جزئی اعتبارسنجی گردید. تحلیل دادههای کیفی با نرمافزار Maxqda نسخه 12 و بخش کمی با Smart PLS نسخه 4 انجام شد.
یافته ها: در مرحله کدگذاری باز 227 کد شناسایی شد. دادههای به دست آمده در 6 مقوله اصلی و 10 مقوله فرعی طبقهبندی گردید که شامل خودکارآمدی مدیران، نگرش مدیران، ادراک مدیران، انعطاف پذیری، شخصیت مدیران، فرهنگ شایسته پروری، شایستگی های روانشناختی مدیران، شایسته سالاری سازمانی، انتخاب و انتصاب مدیران، شایسته سازمان و توسعه فردی و اخلاق حرفه ای بود. از کلیه شاخصهای به دست آمده از تحلیل کیفی مصاحبهها، تعداد 58 شاخص، جهت ارائه الگوی شایستگیهای روانشناختی برای انتخاب مدیران بهکار گرفته شد.
نتیجهگیری: اتخاذ راهبردهای شایستهسالارانه و رویکردهای روانشناختی سازمانی نه تنها سبب انتخاب مدیران شایستهتر میشود بلکه گامی بلند در جهت فراهمآوردن امکانات توسعه فردی و تعالی اخلاق حرفهای است. این نتایج، نقشه راهی را ترسیم میکنند برای سازمانهایی مانند تأمین اجتماعی که بهدنبال بهبود فرآیندهای انتخاب مدیران خود هستند و میکوشند تا بالاترین استانداردهای عملکردی و اخلاقی را پیادهسازی نمایند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/8/30 | پذیرش: 1402/10/30 | انتشار: 1403/4/24
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |