استادیار، گروه روانشناسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، dr.moharami@iau-tnb.ac.it
چکیده: (489 مشاهده)
زمینه: روانرنجوری بهعنوان یکی از خصیصههای مهم در حوزه روانشناسی برای پیشبینی رفتار افراد مطرح است که پایه و اساس آن را تجارب و هیجانات منفی و نامطلوب تشکیل میدهد. پژوهشهای متعددی در زمینه مدلهای پیش بینی موجود برای آن بر اساس سبکهای دلبستگی و بهزیستی روانشناختی انجام گردیده است، اما نقش میانجی عدم تحمل بلاتکلیفی بر این فرآیند مورد بررسی قرار نگرفته است.
هدف: هدف از پژوهش حاضر پیشبینی صفات روانرنجورخویی بر اساس انواع سبکهای دلبستگی و بهزیستی روانشناختی با میانجیگری عدم تحمل بلاتکلیفی در دانشجویان بود.
روش: روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع مدلسازی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال بود. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان 398 نفر بود که به صورت نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای و به صورت مقطعی در فروردین و اردیبهشت ماه سال 1402 از بین تمامی دانشجویان انتخاب شدند. ابزار جمعآوری دادهها در این پژوهش شامل چهار پرسشنامه سبکهای دلبستگی بزرگسالان (هازان و شیور، 1987)، فرم کوتاه بهزیستی روانشناختی (ریف، 1989)، فرم کوتاه شخصیت نئو NEO- FFI (کاستا و مککری، 1994) و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون و همکاران، 1994) بود. فرضیات تحقیق با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری و با کمک نرمافزارهای PLS ورژن 4 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد بین متغیر بهزیستی روانشناختی و سبک دلبستگی ایمن با متغیر روانرنجورخویی همبستگی منفی و معنیدار و بین متغیر سبک دلبستگی دوسوگرا با متغیر روان رنجورخویی همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد (0/01 P<). همچنین تحلیل مسیر حاکی از معنیداری اثر غیرمستقیم سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا از طریق متغیر عدم تحمل بلاتکلیفی بر روانرنجورخویی میباشد
(0/01 P<) و با توجه به شاخص شمول واریانس متغیرهای عدم تحمل بلاتکلیفی بهعنوان متغیرهای میانجی در رابطه بین سبکهای دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا با روانرنجورخویی مورد تأیید قرار گرفتند (0/20 VAF>).
نتیجهگیری: یافتههای به دست آمده کاربردهای عملی متعددی در حوزههای مشاوره دانشجویی، برنامهریزی آموزشی و توسعه شخصیتی ارائه میدهند. دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی میتوانند برنامههای مداخلهای را جهت تقویت بهزیستی روانشناختی و تشویق سبکهای دلبستگی ایمن برای دانشجویان طراحی کنند، که هر دو به کاهش روانرنجورخویی کمک میکنند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/9/1 | پذیرش: 1402/11/3 | انتشار: 1403/3/12
بازنشر اطلاعات |
|
این مقاله تحت شرایط مجوز کرییتیو کامنز (CC BY-NC-ND) قابل بازنشر است. |